Türk markaları, mallarının Rusya gümrüklerinde takılmasını veya geri gönderilmesini önlemek için yeni çözümler geliştiriyor. Markalar; Kazakistan, Sırbistan ve Romanya gibi Rusya ile serbest ticaret anlaşmaları olan ülkeler üzerinden Rusya’ya girme yolunu zorluyor
Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik iki tarafın da ticaret hayatını olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında Ocak ayında sert düşüş görüldü. Rusya’ya yapılan ihracat uçak krizi sonrası yaptırımların etkisinin net şekilde görülebileceği ilk dönem olan Ocak 2016’da 110 milyon dolara geriledi. Ocak 2015’te Rusya’ya ihracat 313.3 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
Farklı etiket önerisi
İhracattaki düşüşün yanı sıra Türk markalarının ülkeye gönderdiği ürünler konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Ürünler geri gönderiliyor, gönderilmeyenler ise mümkün olduğunca geç işleme alınıyor.
LC Waikiki, Koton, Colins gibi büyük markaların malları geri gönderilmiyor ancak gümrükten geçme süreleri eskiden 1 haftayı bulmazken şimdi 3 haftayı geçiyor.
Markaların çoğu ise bu kadar şanslı değil. Rus alıcılardan, “Türk malını alamıyoruz. Gidin başka ülke üzerinden ambalaj ve etiket değişikliği yapın, yeniden ürün alalım” teklifi olunca Türk markaları bu ihtimali değerlendirmeye başladı.
Birçok marka Kazakistan, Sırbistan ve Romanya gibi Rusya ile serbest ticaret anlaşmaları olan ülkeler üzerinden Rusya’ya sorunsuz girme yolunu araştırmaya başladı.
Türk markalarının sahipleri, bu gelişmeyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
Herkes araştırıyor
“Rusya, Türk markaları için genellikle en iyi pazarların başında geliyor. Kimse bu pazardaki varlığını kaybetmek istemiyor. Dolayısıyla serbest ticaret anlaşması olan ülkelerde üretim ve ihracat imkanlarını hepimiz araştırıyoruz. Sırbistan’da yüzde 50’den fazla işlenmiş bir ürün, Sırbistan’dan Rusya’ya gümrük vergisi olmadan ihraç edilebiliyor. Bu fırsatları değerlendirip değerlendiremeyeceğimizi, yasal yaptırımları inceliyoruz. Yoksa ciddi sıkıntılar yaşanacak. Üretim ve istihdam da olumsuz etkilenecek.”
Rusya 20’nci sıraya geriledi
Geçen yıl Türkiye, Rusya’ya 3.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Rusya, Türkiye’nin 9’uncu büyük pazarı olmuştu. Ocak ayıyla birlikte Rusya, Yunanistan’ın bile gerisine düşerek 20’nci sıraya geriledi.
Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) Rusya krizinin olası ekonomik sonuçlarına ilişkin yayınlanan raporda, “Mal ticareti, enerji, turizm, inşaat, konut, yabancı sermaye girişleri dışında; deri, tekstil, otomotiv, gıda gibi sektörlerle taşımacılık, seyahat endüstrileri, istihdam ve vergi gelirleri üzerinde de olumsuz etkileri dikkate alındığında Rusya krizinin kötü senaryoda GSYH ödemeler dengesi ve yabancı sermaye girişi üzerindeki toplam olumsuz etkisinin yıllık 11 milyar dolardan fazla oluşması bekleniyor” denildi.
Necla Dalan/Vatan
Yorumlar
Yorum Gönder