Ana içeriğe atla

İHRACATÇININ ÖNCELİKLİ SORUNLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2015 yılı 4. çeyrek gerçekleşme ve 2016 1. çeyrek beklenti anketi açıklandı.



Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2015’in 4. çeyrek gerçekleşme ve 2016’nın 1. çeyrek beklentilerini içeren ihracatçı eğilim anketi sonuçları açıklandı.

İhracatçıların girdi maliyetlerinden üretime, döviz kurlarından karlılıklarına, yeni pazar hedeflerinden istihdama kadar birçok alanda beklentilerini ele alan anket Türkiye’nin ihracatına yön verecek. Anketle ilgili verileri değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatçılarımızın 2016 yılı ilk çeyrek geneline dair beklentileri önceki çeyrekle karşılaştırıldığında sektörlerde ve Türkiye ekonomisi olarak ortalama oranlarda yaklaşık 10 puan daha iyimser. Bu 2016 yılı adına bizi ümitlendiriyor” şeklinde konuştu.

TİM’in gerçekleştirdiği ‘İhracatçı Eğilim Araştırması’ anketine 505 ihracatçı firmanın üst düzey yöneticileri katılarak 2015 yılının 4. çeyreği gerçekleşmeleri ile 2016 yılının 1. çeyreğine yönelik beklentileri ortaya kondu. Ankete göre ihracatçıların Avrupa ekonomisi ile ilgili beklentileri artış seyrini sürdürürken, bunların yalnızca yüzde 25’inin AB hakkında kötümser tablo çizmesi dikkat çekici oldu. Verilere göre ayrıca ABD, Almanya ve Çin hedef pazarlar olarak öne çıktı.

Firmaların yüzde 24,3’ü Ar-Ge yatırımı yapacak

İhracatçıların alternatif olarak yüksek hacimli, büyük pazarlara odaklanmalarını son derece olumlu bulduklarını dile getiren Büyükekşi, ayrıca firmaların yüzde 24,3’ünün de yılın ilk çeyreğinde Ar-Ge/İnovasyon yatırımı planlamasını gelecek adına umut verdiğini kaydetti ve “TİM olarak, İnovasyon Ar-Ge, Tasarım ve Markalaşma alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görmek bizi fazlasıyla memnun ediyor” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, anketin gündem bölümünde Rusya ile ilgili gelişmelere yer verildiğine değinerek, “Rusya’ya ihracat yapan firmaların tamamına yakını, ihracat kayıplarını farklı pazarlara yönelerek telafi ediyor. Firmalarımız, Rusya’ya ihracatlarının azalması ihtimaline karşılık aldıkları aksiyonların arasında en önceliği yüzde 49 ile Avrupa pazarına yönelmek olacağını belirtiyorlar. Avrupa pazarını, yüzde 36 oranıyla Ortadoğu ve yüzde 31 oranıyla Afrika pazarları izliyor. İhracatçılarımızın yüzde 14’ü iç pazara yöneleceğini, yüzde 27 ise ihracat stratejilerinde bir değişikliğe gitmeyeceklerini belirtiyor” diye konuştu.

Anketle ilgili öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Yeni pazarlar

İhracatçıların 2016 1. çeyreğinde hedef pazar olarak yüzde 20 oranıyla ABD’yi öngörüyor. Bunu Almanya yüzde 12 ve sırasıyla Çin, İran ve İngiltere takip ediyor.

İstihdam

2015’in 4. çeyreğinde firmaların yüzde 23,8’i, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre beyaz yakalı çalışan sayısının arttığını, yüzde 27,9’u mavi yakalı, yüzde 12,3’ü ise Ar-Ge personeli sayısının arttığını belirtti.

Yatırım

Geçen yılın 4. çeyreğinde firmaların gerçekleşen yatırımlarının yüzde 42,8’inin modernizasyon, yüzde 27,9’unun ise kapasite artırım yatırımı yaptığı görülüyor. Artan oranla yeni kapasite ve Ar-Ge yatırımları geleceğe yönelik ümit veriyor

2016’nın 1.çeyreğinde yeni yatırım hedefleyen firmaların yüzde 30,1’ü yurtiçinde modernizasyon, yüzde 23’ü yurtiçinde kapasite, yüzde 18,8’i ise Ar-Ge/İnovasyon yatırımı planlıyor. Buna göre kapasite yatırımı yapacak firmaların oranında 5,1, Ar-Ge yatırımı yapacak firmaların oranında 4,1 puanlık artış oldukça olumlu görülüyor.

İhracatçının öncelikli sorunları

İhracatçının öncelikli sorunu yüzde 43,8 ile döviz kurları olarak öne çıkıyor. Bunu yüksek enerji maliyetleri yüzde 41,2 oranla izliyor. Ayrıca hammadde ve ara mal fiyatları yüzde 37,8, istihdam maliyetleri yüzde 36,8, lojistik maliyetleri yüzde 34,3, ile bu sorunları takip ediyor. Döviz kurlarındaki istikrarsızlık sorununda önceki çeyreklere göre önemli gerileme gözlemlenirken, 2016’da paritenin olumsuz etkisinin daha sınırlı seviyede hissedileceği bekleniyor.

Döviz kurları

İhracatçıların 2016’nın ilk çeyreğinde ortalama dolar kuru beklentisi 3,02, euro beklentisi ise 3,27. Parite beklentisi ise 1,07. Yılsonu dolar kuru beklentisi 3,14; euro ise 3,40 olarak şekilleniyor. Ancak bunlara rağmen ihracatçının rekabetçi ideal kur beklentisi dolarda 2,90,  euro’da 3,19 seviyesinde.

Ankete göre ihracatçının yılsonu enflasyon tahmini yüzde 8,44, politika faizi tahmini yüzde 8 olarak öne çıkıyor. Büyümede ise 1. çeyrekte beklenti yüzde 3 seviyesinde iken bu yılsonu yüzde 4,2 olarak öngörülüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...