Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl Tekirdağ yöresinde yetiştirilen çeltiğin tonunun fiyatını bin 650 TL olarak açıklamıştı.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Türkiye’de birçok tarım ürününün hasadı tamamlandı. Genel olarak bakıldığında bu yıl rekolte açısından iyi bir yıl oldu diyebiliriz. Hasadı tamamlanan bu ürünlerden çeltikte, çiftçi bu sıralar ürününü satmanın telaşı içinde.
Türkiye’de çeltik üretiminin en fazla yapıldığı bölgelerden biri de Trakya. Başta Edirne İpsala olmak üzere Tekirdağ ve Kırklareli’nin çeşitli ilçelerinde çeltik tarımı yapılıyor. Çiftçi elde ettiği ürünü ise genel olarak yöredeki tüccarlara satıyor. Görüldüğü kadarıyla bu yıl da gelenek bozulmamış. Buraya kadar serbest ticaret kurulları çerçevesinde her şey normal olarak görülebilir. Normal olmayan ise fiyat konusunda kulağımıza gelen ilginç bilgiler.
Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl Tekirdağ yöresinde yetiştirilen çeltiğin tonunun fiyatını bin 650 TL olarak açıklamıştı. Ancak alımlarının bir kısmını yıl sonuna doğru yapılacağı için o zamanı beklemek istemeyen çiftçi, önceki yıllarda olduğu gibi ürününü daha düşük fiyata yöredeki tüccara vermeyi tercih ediyor.
Tekirdağ ve Kırklareli çevresinde alım yapan bu firmaların çoğu, yörede çeltik işleme tesisleri de olan yerel firmalar. Duyduğumuza göre bazı firmalar ürünü çiftçiden alıp fabrikalarına boşalttıktan sonra ürünün kalitesiyle ilgili bir takım bahaneler öne sürüp, üreticiye daha önce anlaştıkları fiyatın altında fiyat veriyormuş.
Üretici de bu fiyata mecburen razı olmak durumunda kalıyormuş. Bunun bir nedeninin de büyük firmaların bu yıl yörede alım yapmamalarıymış. Trakya’da birçok üretici bu konuda sıkıntı yaşıyormuş…
Para Dergisi
Yorumlar
Yorum Gönder