Ana içeriğe atla

ARKAS, DEMİRYOLLARINA TALİP OLDU

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Diane Arcas demiryollarının serbestleşmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Diane Arcas ile ilgili görsel sonucu

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Diane Arcas, Arzu Mali'nin Üst Düzey programına konuk oldu... İşte Arkas'ın açıklamaları... 
- Lojistik sektörü bu sene nasıl geçti? Sektörü değerlendirir misiniz?
Zor bir seneydi tabiki, özellikle komşu ülkelerle yaşanan politik olaylar, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk çünkü Türkiye'nin Avrupa ile önemli bir trafiği var, Denizcilik piyasasında 2009 yılından bu yana devam eden kriz, bunların hepsiyle beraber tabi kolay bir sene geçirmedik. Biz Arkas Holding olarak geçen sene 4 şirketimizi de birleştirdiğimiz için krizleri iyi yönettik. Piyasada bazı konsolidasyonlar oldu ve olacaktır..Biz bu seneyi hedeflerimize uygun olarak %38 büyümeyle kapattık.
Lojistikte Rusya pazarı? Ve diğer pazarlar hedefler?
Tabi Rusya'ya çok ciddi bir narenciye pazarı vardı, yaklaşık bir sene boyunca hiç taşıma olmadı, ama şimdi ilişkilerin düzelmesiyle düzelecektir umuyorum. Biz krizleri çabuk atlatan bir ülkeyiz. Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Rusya, Ukrayna, Karadeniz yani yakın ülkelerdeki pazarlarda zaten ofislerimiz var. Orta Asya bence çok önemli bir pazar fakat zor bir pazar. Gürcistan ve Azerbaycan transit ülke olarak çok önemli.Ve Türkiye'nin jeopolitik önemi tabiki tartışılamaz. Ne kadar kriz yaşarsak yaşayalım, Türkiye jeopolitik olarak doğal bir köprü..
Hükümetinde son zamanlarda demiryollarına yaptığı yatırımlar çok önemli çünkü Gürcistan ve İranda transit yükleri almak için rekabet ediyor ve bizde burda rekabet etmeliyiz yük hacmini artırarak.
2017 hedefleriniz neler?
2016'da biz şirketi yapılandırdık, Çin'de bir ofis açtık, Kazakistan'da açtık, şimdi bütün bu ofisleri büyüteceğiz ve burdaki hizmet çeşidini artıracağız. Türkiye'de depolama ve dağıtım alanlarında büyümeyi hedefliyoruz. Önce kendi kaynaklarımızla büyüyüp önümüzdeki 5 sene içinde birtakım satın almalarla Türkiye içinde bir dağıtım ağıda kurmayı düşünüyoruz, 20-30 milyon dolarlık bir yatırım diyebiliriz.
Demiryollarının Serbestleşmesi ve burda hedefleriniz neler?
Burda yönetmelik çıktı, Devlet kendi yapılandırmasını ve atamalarını yaptı, biz kapasitelerin açıklanmasını bekliyoruz. Hangi güzergahta çalışmak istediğimizi belirleyip lokomotif sipariş vereceğiz, tedarilçilerle görüşüyoruz inşallah 2017 yılında 2-3 tane lokomotifle başlamayı düşünüyoruz. Bunun yanında Kars-Bakü-Tiflis hattı bu da bittiğinde Avrupa'dan Türkiye üzerinden geçerek Hazar Denizine ulaşım, 2017'de biteceği söyleniyor, bu da kapasiteyi artıracak tabiki.
Küresel Ticaret Düşüyor, birçok ülkede Korumacılık var, bu Sektörü nasıl etkiliyor, önümüzü nasıl görüyorsunuz?
Özellikle ana pazarlarda Amerika ve Çin gibi pazarlarda olanlar bütün Dünyayı zincirleme etkiliyor. Çin pazarda çok güçlüydu fakat üretimden hizmet sektörüne geçiş yapıyor, ve ordaki üretim Hindistan ve Bangladeş gibi insan gücünün daha düşük olduğu ülkelere kaydı. Avrupa Birliğindeki durağanlıkta Türkiye'yi etkiliyor. Böylece 2017 yılının da kolay bir yıl olacağı söylenmiyor. 2018 daha iyi olacak diye düşünüyorum.
Ağır Yük ve Proje Çalışmaları ve Hedefler?
Cevap: Proje taşımalarını artırmak istiyoruz. Tanap için çalışma yaptık burda ve boru taşımacılığında lideriz diyebilirim, onun dışında Libya'ya bir enerji santrali taşımamız oldu. Türkmenistan'a aynı zamanda yine enerji santrali taşıdık. Bu senede zor dağıtım ve depolama işlerine girmeyi düşünüyoruz ve birçok ihalelere katılıyoruz.
Dolar kuru sizi nasıl etkiledi?
İhracatta, ihracatçılara destek oluyoruz fakat ithalat düştüğünde ekipman sıkıntısı çıkıyor, ekipman gelmediği için ihracatta sıkıntı yaşıyoruz, Ve müşteri sayısı azalıyor ve doğal olarak piyasada bir durgunluk oluyor.
Diane Arcas kimdir?
İlk ve ortaokulu İzmir’de, liseyi Atina’da okuyan Diane Arkas Aktaş, Boğaziçi Üniversitesi’nde uluslar arası ilişkiler bölümü mezunu. Babası ve ağabeyinin aksine İzmir’de değil, İstanbul’da yaşıyor. İş yoğunluğundan hobilere zaman kalmadığına söylüyor. İlk ve orta öğrenimini babası Lucien Arkas gibi İzmir’de Saint Joseph Lisesi’nde yapan Bernard Arkas, liseyi İsviçre’de, yüksek öğrenimini ise İngiltere’de denizcilik bölümünde tamamladı. “Düzenli olarak zaman ayırabileceğim bir hobim yok” diyor. Boş zamanlarında kitap okumayı tercih ediyor. Arkas, “Doğru ve yargısız tarihi öğrenip ders almayı ve geleceği planlamayı seviyorum” diyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...