Ana içeriğe atla

ÜNLÜ CEO'NUN NET GELİRİ: 145 MİLYON DOLAR

Apple CEO'su Tim Cook'un yıllık maaşı, 8,75 milyon dolar, cebine giren ise 145 milyon dolar.

Apple CEO'su Tim Cook ile ilgili görsel sonucu

Dünya iletişiminde devrim yaratan Apple, her ne kadar CEO'su Tim Cook'un maaşını 8,75 milyon dolar olarak gösterse de, 56 yaşındaki patronun net geliri 145 milyon dolar.
Cook'un 2016 net gelirinin çoğu, beş yıl önce Apple CEO'su olduğunda verilen 136 milyon dolar değerindeki 1,26 milyon hisseden geliyor. Hisselerin beşte biri Apple'ın üç yıllık hissedar gelirine bağlı. Geri kalan 980 bin hisse de Cook'un devam eden görevi nedeniyle kazanılmış hakkı. iPhone'un üreticisi şirketin hisseleri son 36 ayda yüzde 78 yükseldi.
Cook'un 145 milyon dolarlık gelirinin 3 milyon doları maaş, 5,37 milyon doları nakit prim ve 377 bin 719 doları ikramiyelerden geldi. Cook, 2015'te verdiği bir röportajında servetini hayır işlerine bağışlayacağını söylemişti.
100 milyon dolar sınırını geçen tek yönetici Tim Cook değil. Netflix CEO'su Reed Hastings'in maaşlar, primler ve hisselerden cebine giren 106 milyon dolara ulaştı.
Cook'tan sonra ikinci sırayı alan Red Hastings'in gelirlerinin hemen hemen hepsi, kendisine 2006'da verilen opsiyonlardan geliyor. Şirketin hisseleri son 10 yılda yüzde 3 binden fazla yükseldi.
S&P 500 listesinde yer alan ve son bir yılda pozisyonu değişmeyen 25 CEO'nun geçen yılki net geliri 1,65 milyar dolara yakın. Listenin ağırlığı teknoloji, sağlık ve medya patronlarında.
CEO'LARIN "EVE GÖTÜRDÜĞÜ" PARA
İngilizcede "Take home" (Eve giren miktar) denilen net geliri oluşturan beş kalem var: Kazanılmış (müktesep) hisseler, kişinin bulunduğu pozisyonu belli bir süre koruma şartıyla verilen ve vade sonunda hisseye dönüşen opsiyonlar, maaşlar, ikramiye ve primler.  
Şirketler genellikle her yıl yöneticilerine teşvik amaçlı belli miktarda pay veriyor. Ancak CEO'lar bu payların mülkiyetini almak zorunda değil. Bu durumda opsiyon değerleri ve kazanılmış hisseler CEO'ların kazancını oluşturan esas kalemler oluyor. Söz konusu rakamlar, şirketin hisse değerinin tahminlerle ne kadar örtüştüğüne göre değişebiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...