Ana içeriğe atla

ALMANYA KRİZİNDEN ŞİRKETLER NASIL ETKİLENECEK?

Alman hükümetinin, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere uyarısı dikkatleri ülkenin bazı büyük kurumlarına çevirdi. İşte Türkiye'deki dev Alman şirketleri:

İlgili resim

Alman hükümetinin, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere uyarısı dikkatleri ülkenin bazı büyük kurumlarına çevirdi.
Deutsche Bank AG, Siemens AG ve Volkswagen AG Türkiye’de on yıllardır bulunan, kökleri derin Alman şirketleri arasında yer alıyor. Alman üreticilerin Türkiye’de binlerce işçi istihdam ettikleri çok sayıda fabrikaları da bulunuyor. Bu işçiler şimdi, son günlerde iki ülkenin kötüleşen diplomatik ilişkilerine karşı savunmasız halde.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Perşembe günü Türkiye’ye yönelik politikanın "yeniden düzenlenmesi" gerektiğini açıklaması, gerilen siyasi ortamın iki ülke arasındaki ticari ilişkileri nasıl etkileyebileceğini gündeme taşıdı.
Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı iken Alman ihracatçılardan oluşan bir grup, bu tehdidin "ciddi" olduğunu ve bazı işlerin çoktan durduğunu açıkladı. İki ülkenin ticaret hacmi geçen yıl 36 milyar dolardan fazlaydı ve şu anda Türkiye’de 6.800’ün üzerinde Alman şirketi faaliyet gösteriyor.
Türkiye’de en fazla yatırımı Alman şirketlerinden bazıları şunlar:
DEUTSCHE BANK
Almanya’nın en büyük bankası, 1987’de Türkiye’ye girdi ve mevcut durumda kurumsal finansman ve hisse alım-satımını içeren operasyonlar yürüyor. Deutsche Bank Türkiye, 116 kişiyi istihdam eden tek bir şubeye sahip. Kurum, geçen ay ülkedeki bazı türev faaliyetlerini azalttı.
Banka, Ocak ayında, Yeni Şafak gazetesinin Deutsche Bank ve diğer Alman kurumların "ekonomik terör" yarattığı yönündeki haberi üzerinde, ekonomiyi baltalamak için plan yaptığı yönündeki iddiaları reddetmiş ve terörle adının anılmasının kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.
VOLKSWAGEN
Alman otomobil şirketi, geçen sene yaklaşık 174 bin araç gönderdiği Türkiye’yi Rusya ve İtalya gibi kilit pazarlarından biri olarak görüyor.
VW’in MAN ağır vasıta markasının Ankara yakınlarında bir tesisi bulunuyor. Burası aynı zamanda 1966’da faaliyete başladığı zaman ticari araç üreticisinin Almanya dışındaki ilk üretim tesisiydi. Fabrika, MAN ve Neoplan markaları için otobüs üretiyor.
SIEMENS
Sanayi şirketinin Türkiye’de yaklaşık 3 bin çalışanı ve fabrikalardan hastanelere varan yatırımları bulunuyor. Siemens, Türk tıp kliniklerinde laboratuvarlar çalıştırıyor. Şirket, önümüzdeki beş yıl içerisinde girişimlerden yıllık 100 milyon euro (116 milyon dolar) gelir elde etmeyi hedefliyor.
HUGO BOSS
Alman moda firmasının en büyük fabrikası 3 bin 777 çalışan ile Türkiye’de bulunuyor. Şirketin ana odağı takım elbiseleri, ceketler ve gömleklerin yanı sıra özel hazır giyim eşyaları gibi yüksek kaliteli giysilerin üretildiği İzmir fabrikası. Şirketten yapılan açıklamada, Türkiye’deki gelişmelerin "yakından izlendiği" ve tüm konuların "çok ciddiye alındığı" belirtildi.
DAIMLER
Mercedes-Benz Türkiye’de 30 yılı aşkın bir süredir kamton üretiyor ve bu kamyonları öncelikli olarak iç piyasaya satıyor. Aksaray fabrikasında kapasitesini ikiye katlamak için 2018 yılına kadar 113 milyon euro yatırım yapacak olan şirketin, bu fabrikada yaklaşık 1.800 çalışanı bulunuyor. Daimler, ayrıca İstanbul dışında otobüs üretiyor ve bu otobüslerin çoğunu ihraç ediyor. Bu fabrika yaklaşık 3 bin 300 kişiye istihdam sağlıyor. 
AXEL SPRINGER
Doğan TV Holding’de yüzde 7 paya sahip olan medya şirketi, ülkede gazetecilere yapılan baskı nedeniyle yeni yatırım yapmayacağını söyledi. Şirketin Genel Sekreteri Mathias Doepfner, Axel Springer’ın Die Welt gazetesinde çalışan bir muhabirin hapse atılması nedeniyle hükümeti şiddetle eleştirdi.
Alman bir komedyenin, bir Alman televizyon kanalında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bir şiir okumasının ardından Doepfner, Die Welt’te komedyeni destekleyen bir açık mektup yayınladı.
ALLIANZ
Avrupa’nın en büyük sigortacısı, Türkiye’de büyümek amacıyla 2013 yılında Yapı Kredi Sigorta A.Ş.’yi 684 milyon euro bedelle bünyesine kattı. Geçtiğimiz yıl, Türkiye Allianz için toplam 1,7 milyar euroluk gayrimenkul ve kaza primi, dünya toplamının yüzde 3,2’si, hayat sigortası primlerinde 968 milyon euro ve hayat sigortası faaliyetinin yüzde 1,5’i anlamına sahipti.
EON 
Almanya’nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.’nin girişimi olan Enerjisa Enerji A.Ş.’de yüzde 50 hisseye sahip. Ortaklık, 2016 yılında satışlarının 3,39 milyar euroya ulaştığını ve bu yılın ikinci yarısından sonra halka arz düşündüğünü açıklamıştı. Enerjisa’nın dokuz milyon müşterisi var; bu rakam EON’un faaliyet gösterdiği diğer ülkelerden daha fazla. 
BOSCH
Dünyanın en büyük otomobil parçaları tedarikçisi İstanbul, Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ’da olmak üzere beş farklı şirkete sahip. Birimler mobilite çözümleri, enerji ve yapı teknolojisi, endüstriyel teknoloji ve tüketim malları alanlarında faaliyet gösteriyor. Bosch, 1910’da kurulan bir şubeyle Türkiye’de faaliyete başlamıştı. İlk fabrikası 1972’de Bursa’da açılmıştı. Bosch Türkiye, yaklaşık 16 bin 500 çalışanı istihdam ediyor.
FRAPORT
Alman havalimanı işletmecisi Antalya Havalimanı hisselerinin yüzde 51’ine sahip. Geçen yıl Antalya’ya gelen yolcuların azalması ile havalimanı 32,2 milyon euroluk net kayıp yaşadı.
LUFTHANSA
Alman havayolu şirketinin, Türk Hava Yolları ile 72 uçak ve 3.800 personelli SunExpress adlı 50-50 ortaklığı var. SunExpress geçen yıl 8 milyondan fazla yolcu taşıdı ve 991 milyon euroluk gelir elde etti. Lufthansa ayrıca, Eurowings markası altında uzun mesafeli hizmetlerini sunmak için SunExpress mürettebatını kullanıyor. 
BASF
Türkiye’de yaklaşık 800 çalışanı bulunan kimyasal şirketi yedi ofis ve altı üretim alanına yayılmış durumda.
BAYER
Sağlık hizmetleri şirketi, bitki bilimi ve tüketici sağlık birimleri için Türkiye’de iki fabrikada yaklaşık 1,400 kişiye istihdam sağlıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...