Ana içeriğe atla

TURQUALİTY NELER İÇERİYOR?

Son yıllarda Turquality’nin kapsamı da genişletildi. Tekstil-hazır giyim firmaları için başlatılan Turquality’den zaman içinde gastronomiden otomotive, mücevherden inşaat malzemelerine kadar birçok sektör yararlandı.




Dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı Turquality’dir. Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması için 23 Kasım 2004 tarihinden yürürlüğe giren Turquality kapsamında iki destek programı uygulanıyor. Biri, ana programla aynı adı taşıyan Turquality Destek Programı; diğeri ise Marka Destek Programı…

Marka Destek Programı, Turquality Destek Programı’na bir hazırlık niteliği taşıyor. Turquality’e başvurup ilk denetimlerde 65-80 arası puan alanlar Marka Destek Programı’na 85’in üzerinde puan alanlar ise Turquality’e kabul ediliyor. Marka Destek Programı’ndan yararlanma süresi dört yıl iken, Turquality Programı’ndan ise firmalar 5+5 olmak üzere maksimum 10 yıl yararlanabiliyor. Halihazırda 70’e yakın firma Marka Destek Programı’ndan, 130 firma da Turquality Destek Programı’ndan yararlanıyor.

Son yıllarda Turquality’nin kapsamı da genişletildi. Tekstil-hazır giyim firmaları için başlatılan Turquality’den zaman içinde gastronomiden otomotive, mücevherden inşaat malzemelerine kadar birçok sektör yararlandı. Gastronomi hariç genellikle sanayi sektörünü destekleyen Turquality’de geçen yıl haziran ayında devrim niteliğinde bir karar alınıp, ‘döviz kazandırıcı hizmet sektörü’ de destek kapsamına alındı. Yeni düzenlemeyle sağlık turizmi ve eğitim sektörlerinde uluslararası hasta ve öğrenci getirilmesinden film ve bilişim sektörlerinde yapımların yurtdışında satış ve dağıtımına kadar birçok yeni destek getirildi.

Arkadaşımız Rahime Baş Uçar’ın öğrendiğine göre, eğitim sağlık, bilişim, lojistik, gayrimenkul markalarıyla birlikte danışmanlık firmaları da bu hizmet sektörü desteğinden yararlanmayı bekleniyor. Ancak 11 aydır halen hizmet sektörü ile ilgili uygulama tebliği çıkmadı ve fiilen desteklerden yararlanma başlamadı.

Bu tebliğin çıkmasını dört gözle bekleyenlerden biri de Kemal Yamankaradeniz’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Destek Group… Marka tescili, patent gibi fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda faaliyet gösteren Destek Patent adlı şirketi bulunan grubun, Destek Global adında Turquality ve finansal danışmanlık alanlarında hizmet veren bir şirketi de bulunuyor.

Hizmet sektöründeki destekler için kendi iç hazırlığını tamamlayan Destek Group, Dubai’de ofis açmak istiyormuş. Bakalım Turquality ne zaman hizmet sektörü desteklerini fiilen uygulamaya koyacak?

Para Dergisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...