Irak'ta 3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğunu söyleyen Genel Energy Başkanı Mehmet Sepil, 'Sadece Miran'daki gaz Türkiye'ye yıllarca yeter.'
Irak'ta 3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğunu söyleyen Genel Energy Başkanı Mehmet Sepil, 'Sadece Miran'daki gaz Türkiye'ye yıllarca yeter. Hedefimiz 'satın alınabilir ve sürdürülebilir' şekilde Türkiye'ye doğalgaz getirebilmek. Bunun için bölgedeki siyasi dengeler önemli, Türkiye kartını iyi oynamalı' diyor
Irak'ta 3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğunu söyleyen Genel Energy Başkanı Mehmet Sepil, 'Sadece Miran'daki gaz Türkiye'ye yıllarca yeter. Hedefimiz 'satın alınabilir ve sürdürülebilir' şekilde Türkiye'ye doğalgaz getirebilmek. Bunun için bölgedeki siyasi dengeler önemli, Türkiye kartını iyi oynamalı' diyor
Birkaç gündür ajanslar Genel Energy'nin yeni operasyonlarını duyuruyor. Önceki gün Kuzey Irak'taki Miran doğalgaz sahasındaki payını yükseltmişti. Heritage Oil'in yüzde 26'lık hissesini alan Genel Energy, payını yüzde 51'e çıkararak büyük ortak oldu.
Miran, Kuzey Irak'ta bugüne kadar keşfedilmiş en büyük doğalgaz kapasitesine sahip bir bölge. Genel Energy, bir gün sonra da Malta, Fas ve Somali'ye uzandı. Fas'ta Sidi Moussa bölgesindeki petrol ve gaz arama hakkının yüzde 60'ına sahip olan şirket, Malta'da ise offshore sahanın Mediterranean Oil&Gas şirketinde bulunan payının yüzde 75'ini satın aldı. Sırada Somali'nin güneyinde yine bir doğalgaz sahası var.
TÜRKİYE İÇİN FIRSATA ÇEVİRELİM
Genel Energy Başkanı Mehmet Sepil'le, bu yeni gelişmelerin ardından İstanbul'da buluştuk. Sepil, 'Şu anda şirketin lokomotifi petrol ama gelecekte doğalgaz daha ön plana çıkacak' diyor. Son satın almalar hakkında bilgi veren Mehmet Sepil, 'Hedefimiz net, Türkiye'ye daha ucuz doğalgaz getirip Rusya, İran ve Azerbaycan'a alternatif olmak istiyoruz' dedi.
Kuzey Irak'ta 3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğunu belirten Sepil, 'Türkiye, bunu bir fırsata çevirmeli' düşüncesinde. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunun altını çizen Mehmet Sepil, 'Enerji faturamız her yıl artıyor, daha da artacak. Türkiye'ye geçen yıl boru hatlarıyla gelen doğalgaz miktarı 39 milyar metreküp. Her ülkeyle yapılan anlaşma farklı ancak ortalama bir rakam telaffuz etmek gerekirse 1000 metreküp doğalgaz için 400 dolar ödüyoruz' dedi.
TÜRKİYE'YE YILLARCA YETER
SEPİL 'Irak doğalgazını daha ucuza mı alacağız?' sorusuna ilginç bir yanıt verdi: 'Kimse 400 dolarlık gazı 'gelin 150-200 dolara vereyim' demez ama Türkiye'nin Irak'la olan ilişkileri ve stratejik konumu pazarlık gücü üzerinde çok etkili. Irak gazının Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak en güvenli yol Türkiye. Dolayısıyla her iki taraf için de kazançlı bir manzara var. Bu da enerji güvenliğine ciddi katkı yapacak. Daha önce İran ve Rusya ile yaşanılan sorunlar düşünüldüğünde bu durum Türkiye için önemli bir fırsat. Türkiye bölgedeki gücünü ve etkinliğini bilerek buna göre politikalarını oluşturmak zorunda. Enerji yönetimi, konuyu yakından izliyor, Enerji Bakanı Taner Yıldız, her kesimi dinliyor ve ona göre karar veriyor.'
ZENGİN KOMŞU GELİYOR
SEPİL'in anlattıkları bize Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol'un bölgeye dair bir tespitini hatırlattı. Birol, bölgedeki durumu şu sözlerle ifade etmişti: Irak, hem enerji üretimi hem de zenginlik açısından, 4-5 yıl içinde bir Katar haline gelecek. Mahallemize çok zengin bir komşu geliyor. Biz de akıllı bir esnafsak, bundan faydalanmamız gerekir. Öte yandan, Türkiye'nin bu kaynaktan yararlanması için Irak'ın uzun zamandır beklenen Petrol Yasası'nın çıkması gerekiyor.
TREN KAÇABİLİR AVRUPALILAR CİRİT ATIYOR
IRAK gazı Avrupa için de çok önemli. Rusya'nın boyunduruğu altında olan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri bir an önce Irak gazını kullanmak istiyor. Başta OMV olmak üzere çok sayıda Avrupalı şirket, Kuzey Irak gazından pay almak için çalışıyor. Hepsinin ortak fikri gazın Avrupa'ya en güvenli yol olan Türkiye üzerinden iletilmesi ancak bu da yine merkezi hükümetin tavrına bağlı. Dünya haritası enerjiye göre şekilleniyor.
Churchill'in de Ortadoğu'yu enerji kaynaklarına göre çizdiği tarihsel bir gerçek. Uğruna milyonlarca insanın öldüğü enerji, en önemli güç olma statüsünü kaybetmeyecek. Türkiye'nin kaynakları sınırlı ancak, dünya enerji cennetinin ortasında. Poker masasından kimin kazanarak kalkacağını ülkelerin atacağı adımlar belirleyecek.
Kasada 1 milyar dolar nakit var
ÇUKUROVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in de büyük hissedar olduğu Genel Energy Plc, son olarak Kuzey Afrika açılımının bir ayağı olarak Malta ve Fas'ta iki sahaya ortak olmuştu. Geçen hafta, Irak genelindeki en büyük doğalgaz yataklarından Miran sahasının yüzde 26'lık hissesini satın alarak payını yüzde 51'e yükselten Genel Energy geçen yıl 2 milyar dolar nakit pozisyonuyla Londra Borsası'na kote olmuştu. Sadece 1 milyar dolarlık yatırıma imza atan şirketin kasasında yeni satın almalar için ayırdığı 1 milyar dolar daha nakit var.
Esin Gedik/Akşam
Yorumlar
Yorum Gönder