Ana içeriğe atla

RUS BUĞDAYI İTHALATINA YÜZDE 130 VERGİ

Türkiye'nin Rus buğdayını ithalat programından çıkardığı belirtiliyor. Buna rağmen ithal edilmek istenirse yüzde 130 gümrük vergisi ödenecek.

Rus buğdayını ithalat ile ilgili görsel sonucu

Türkiye, sürpriz bir şekilde Rus buğdayını ithalat lisans listesinden çıkarırken, bu adım Rusya'nın en büyük ikinci buğday ihracat pazarına sevkiyatlarını sekteye uğratabilir.
Türkiye hükümeti tarafından hazırlanan yeni lisansların Rusya'yı 15 Mart itibariyle kabul edilen menşeiler arasında sıralamadığını belirttiler.
Kaynaklar, programda listelenmeyen ülkelerden gelen buğdayların yüzde 130 gümrük vergisi ödemek durumunda olacaklarından dolayı bunun anlamının Türk pazarının Rus buğdayına kapanması olacağını belirttiler.
Türk hükümet yetkilileri haberin yazıldığı sırada konuyu onaylayamazken, Rus Tarım Bakanlığı yetkilileri de konu hakkında yapılan yorum isteklerine cevap vermedi.
Buğday ithal eden bir Türk değirmenci, "Yeni ithalat lisansları Rusya'yı menşei olarak kapsamıyor, o yüzden Rus buğdayı ithal edemiyorsunuz" dedi.
Değirmenci, Türkiye'nin geniş un ihracatını destekleyen bir sistemin parçası olan ithalat lisanslarından faydalanan değirmenciler de dahil Türk ithalatçıların 15 Mart'tan önce Rusya'dan nakliye edilen buğday sevkiyatlarını ülkeye sokabileceklerini fakat sonraki sevkiyatların akıbetlerinin belirsiz olduğunu söyledi.
Konu hakkında bilgi sahibi birkaç kaynağa göre, Türk hükümeti bu politika değişikliği için herhangi bir açıklama yapmazken, bazıları bunun Türkiye ile Rusya arasındaki bir önceki krizden dolayı olabileceğini söyledi.
Rusya, Türkiye'nin Kasım 2015'te Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Türkiye'ye yönelik zarar verici ticari yaptırımlar uyguladı, fakat iki ülke ilişkileri Ağustos ayında tekrar düzeltti.
Türk meyve ve sebzelerine yönelik sınırlamaların çoğunluğu kaldırılırken, Rusya Türkiye'den domates ve diğer bazı ürünlerin alımına henüz devam etmiyor.
Rus ihracat lobi grubu, Rusya Tarım Bakanı Alexander Tkachev'e bir mektup göndererek konu hakkında önlem almasını istedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...