Konukoğlu, pamuk üreticisi olan Türkiye'nin tekstil sektöründe daha uzun yıllar var olacağını ve sektöre başarıyla damgasını vuracağını bildirdi.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, pamuk üreticisi olan Türkiye'nin tekstil sektöründe daha uzun yıllar var olacağını ve sektöre başarıyla damgasını vuracağını bildirdi.
Sanko Holding'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Konukoğlu, MÜSİAD Denizli Şubesi'nin düzenlediği ''2023'e Doğru Ortak Sanayi Stratejileri'' konulu toplantıda, Denizli ve Gaziantep'in, Türkiye'nin sanayileşmede yıldız kentleri olduğunu belirtti.
Denizli'nin de Gaziantep gibi tekstilde başarılı bir performans sergilediğini belirten ve tekstil sektörünün tarihsel süreci hakkında bilgi veren Konukoğlu, şunları kaydetti:
''Bir dönem tekstil denilince akla gelen ülke olan İngiltere ve ardından Fransa, pamuk üretimi ile kendilerine bu gücü veren sömürgelerini kaybetmelerinden sonra sektörde liderliği kaybettiler. Fasonculukla işe başlayan ve ardından moda marka alanındaki başarıları ile yıllardır sektöre damgasını vuran İtalya'dan sonra tekstilde bayrağı Türkiye devraldı.
Türkiye pamuk üreticisi olduğundan dolayı da bu bayrağı uzun yıllar dalgalandıracaktır. Çiftçimizi yeniden kazanmamız gerekiyor. Bir zamanlar bir milyon tonun üzerinde pamuk üretimi yapan Türkiye, 350 bin tona kadar geriledi, ancak yavaş yavaş üretimde artış başladı. Moda anlamında da İtalya'dan geri kalan yanımız yok. Diğer ülkeler gibi tekstili terk etme lüksümüz yok.''
Konukoğlu, tekstilin istihdam boyutuyla daha uzun yıllar ''olmazsa olmaz'' bir sektör olacağını ifade etti. Bir dönem bazı bürokratların, ''tekstilden çıkalım'' dediğini, oysa Türkiye'de neredeyse her 10 kişiden birinin tekstilin bir dalı ile uğraştığını vurgulayan Konukoğlu, yerli üretim ve sanayiyi destekleyen bakan ve bürokratlara teşekkür etti.
İstihdam kaynağı
Konukoğlu, tekstilin istihdam açısından taşıdığı önem dolayısıyla, ''istihdam kaynağı'' veya ''işçi ambarı'' olarak tanımlanabileceğini belirtti.
İstihdam kaynağı
Konukoğlu, tekstilin istihdam açısından taşıdığı önem dolayısıyla, ''istihdam kaynağı'' veya ''işçi ambarı'' olarak tanımlanabileceğini belirtti.
Türkiye'de olayın farkına varıldığını, pamuk ve tekstilin stratejik ürün ilan edileceğini dile getiren Konukoğlu, şöyle devam etti:
''SANKO açısından tekstil hiçbir zaman önemini kaybetmedi. Tekstilin yanı sıra farklı sektörlerde yer almamız ve o sektörlerde de büyümemizden dolayı tekstilin holding toplam cirosu içerisinde payı düşünce, 'SANKO tekstilden çekiliyor' gibi yanlış bir algı oluştu.
SANKO 14 sektörde faaliyet gösteriyor ama tekstilin holding toplam cirosu içerisindeki payı yüzde 45. Tekstile son 3 yılda 350 milyon dolarlık makine teçhizat ve yenileme yatırımı yaptık. Tekstilci sabırlı olmalı. Tekstil 3 yıl zarar ettirir, 6 ayda tüm zararı kapatır. Sabır eden kazanır. Ticarette, yatırımlarda duygusallık olmaz, mantıkla hareket edilmeli.''
Bu arada Konukoğlu'nun Denizli programı kapsamında Vali Abdulkadir Demir, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ve İhracatçı Birlikleri Başkan Vekili Oğuzhan Katrancı'yı da ziyaret ettiği bildirildi.
Yorumlar
Yorum Gönder