Ana içeriğe atla

BOTAŞ'TAN ZORLU ENERJİ'YE 50 MİLYON DOLARLIK İHTARNAME

Elektrik dağıtım şirketlerin borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bunlarda birisi de Zorlu Enerji.

İlgili resim

Ülke genelinde yer alan 21 dağıtım bölgesini iki ya da üç şirketli konsorsiyumlar oluşturarak yöneten şirketlerin borçlarının 45 milyar doların üzerine çıktı. 
TL’deki erime elektrik fiyatlarındaki artıştan daha hızlı olunca bazı enerji şirketlerinin gelirleri borç ödemelerinin altında kaldı. Şirketlerin birçoğu peş peşe borç öteleme ve kredi yeniden yapılandırma için bankaların kapısını çalmaya başladı.
Şu ana kadar enerji şirketlerinin 6,1 milyar dolarlık borcu için yapılandırma görüşmeleri yapıldığı basına yansıdı. Bereket Enerji, 4 milyar dolarlık yapılandırma başvurusuyla öne çıkarken, bu rakam tüm özel sektör için en az 24 milyar dolar oldu.
Özelleştirme sürecinde 1.80 TL düzeyinde olan doların bugün 6.40 TL’ye fırlamasından olumsuz etkilenen elektrik dağıtım şirketlerinin yaşadığı mali sorunlar, sektörün finansal sürdürülebilirliği konusunda endişeye neden oluyor. Enerji şirketleri arasında zor durumda olan bir şirkette Zorlu Grubu'na ait olan Zorlu Enerji. 
Enerji piyasası kulislerine göre BOTAŞ, Zorlu Enerji'nin 50 Milyon Dolarlık borcuna karşılık ihtarname gönderdi.
Ancak Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun devreye girmesiyle BOTAŞ, 50 Milyon Dolarlık borç için Zorlu Enerji'ye 2 ay süre tanıdı.
OSMANGAZİ'Yİ 120 MİLYON DOLARA ALMIŞTI
Osmangazi Elektrik Dağıtım, devletten aldığı elektriğin borçlarını ödeyemediği için Zorlu Holding’e satılmıştı. Eskişehir, Afyon, Kütahya, Uşak ve Bilecik bölgelerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım’nın kamuya olan 120 milyon liralık borcunu ödeyerek devralan Zorlu’nun, yeni yatırımlar için bankalardan aldığı kredi borcunu ödemekte güçlük çektiği ileri sürülmüştü.
“Saatli bomba” benzetmesi
Bloomberg enerji sektöründeki dış borç için “saatli bomba” benzetmesi yapmıştı. TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu kur şoku nedeniyle maliyetlerin arttığını ancak enerji şirketlerinin yasal düzenlemeler ve tavan fiyat uygulaması nedeniyle fiyatları o düzeyde artıramadığını dile getirdi. İmamoğlu, yeniden yapılandırmaların sorunu çözmeyeceğini sadece erteleyeceğini vurgulamıştı.
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık ise elektrik şirketlerinin her yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık kredi geri ödemesi olduğunu ancak sadece 500 milyon dolarlık nakit üretebildiklerini dile getirdi ve yatırımcıların aradaki farkı kapatmak için ya nakit aktarmak ya da yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda olduklarını söylemişti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...