Elektrik dağıtım şirketlerin borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bunlarda birisi de Zorlu Enerji.
Ülke genelinde yer alan 21 dağıtım bölgesini iki ya da üç şirketli konsorsiyumlar oluşturarak yöneten şirketlerin borçlarının 45 milyar doların üzerine çıktı.
TL’deki erime elektrik fiyatlarındaki artıştan daha hızlı olunca bazı enerji şirketlerinin gelirleri borç ödemelerinin altında kaldı. Şirketlerin birçoğu peş peşe borç öteleme ve kredi yeniden yapılandırma için bankaların kapısını çalmaya başladı.
Şu ana kadar enerji şirketlerinin 6,1 milyar dolarlık borcu için yapılandırma görüşmeleri yapıldığı basına yansıdı. Bereket Enerji, 4 milyar dolarlık yapılandırma başvurusuyla öne çıkarken, bu rakam tüm özel sektör için en az 24 milyar dolar oldu.
Özelleştirme sürecinde 1.80 TL düzeyinde olan doların bugün 6.40 TL’ye fırlamasından olumsuz etkilenen elektrik dağıtım şirketlerinin yaşadığı mali sorunlar, sektörün finansal sürdürülebilirliği konusunda endişeye neden oluyor. Enerji şirketleri arasında zor durumda olan bir şirkette Zorlu Grubu'na ait olan Zorlu Enerji.
Enerji piyasası kulislerine göre BOTAŞ, Zorlu Enerji'nin 50 Milyon Dolarlık borcuna karşılık ihtarname gönderdi.
Ancak Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun devreye girmesiyle BOTAŞ, 50 Milyon Dolarlık borç için Zorlu Enerji'ye 2 ay süre tanıdı.
OSMANGAZİ'Yİ 120 MİLYON DOLARA ALMIŞTI
Osmangazi Elektrik Dağıtım, devletten aldığı elektriğin borçlarını ödeyemediği için Zorlu Holding’e satılmıştı. Eskişehir, Afyon, Kütahya, Uşak ve Bilecik bölgelerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım’nın kamuya olan 120 milyon liralık borcunu ödeyerek devralan Zorlu’nun, yeni yatırımlar için bankalardan aldığı kredi borcunu ödemekte güçlük çektiği ileri sürülmüştü.
“Saatli bomba” benzetmesi
Bloomberg enerji sektöründeki dış borç için “saatli bomba” benzetmesi yapmıştı. TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu kur şoku nedeniyle maliyetlerin arttığını ancak enerji şirketlerinin yasal düzenlemeler ve tavan fiyat uygulaması nedeniyle fiyatları o düzeyde artıramadığını dile getirdi. İmamoğlu, yeniden yapılandırmaların sorunu çözmeyeceğini sadece erteleyeceğini vurgulamıştı.
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık ise elektrik şirketlerinin her yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık kredi geri ödemesi olduğunu ancak sadece 500 milyon dolarlık nakit üretebildiklerini dile getirdi ve yatırımcıların aradaki farkı kapatmak için ya nakit aktarmak ya da yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda olduklarını söylemişti.
Yorumlar
Yorum Gönder