Ana içeriğe atla

MOODY'S:TÜRK BANKALARI DÖVİZE BAĞIMLI

Moody's, Türk bankalarının dövize aşırı bağımlılıklarının ve dış finansman temininin pahalılanmasının kredi büyümesini yavaşlatabileceğini belirtti.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının dış finansmana aşırı bağımlılıklarının ve dış finansman temininin pahalılanmasının 2015-2016 döneminde kredi büyümesini yavaşlatabileceğini bildirdi. 

"Dış Fonlamaya Yüksek Bağımlılık Kredi Büyümesi İçin Ciddi Bir Risk"başlığıyla rapor yayınlayan Moody's, "Türk bankalarının kredilerinde geçtiğimiz 5 yıldaki hızlı büyüme, büyük ölçüde döviz cinsinden fon girişiyle fonlandı, yurtiçi mevduatlar kredi büyümesini yakalayamadı"değerlendirmesinde bulundu. 
   
Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Kredi Yetkilisi Iraklı Pipia tarafından hazırlanan raporda, yabancı yatırımcı güveninin azalmasının bankaların fonlamaya ulaşımını zorlaştırdığını ve karlılığın hali hazırda aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğu ortamda yüksek risk primleriyle karşı karşıya kalındığını vurguladı. 
     
Bunun sonucu olarak Türk bankalarının kredi verme oranlarının düşürmeye karar verebileceklerini belirten Moody's, oranın yılın ilk 6 ayında yüzde 11 olan mevduat büyümesi oranına veya altına gelebileceğini ifade etti. Moody's 2010 yılından bu yana yıllık kredi büyüme oranının yüzde 25 olduğunu hatırlatırken, geçen yıl yurtiçi tasarruflarda büyümenin yüzde 16 olduğuna da dikkat çekti. 
     
Moody's verilerin Türk bankalarının sermaye piyasası borçlanmalarının 2015'in ilk yarısında iki kattan fala artarak 152 milyar dolar olduğunu belirtirken, bu oranın 2010 sonunda 66 milyar dolar seviyesinde olduğunu da hatırlattı. Türk bankaları tarafından veriler kredilerin ise aynı dönemde 356 milyar dolardan 540 milyar dolara çıktığı vurgulandı. 
   
 Döviz cinsinden fonlamanın büyük kısmının kısa vadeli olduğunu ifade eden Moody's bunun yüksek refinansman maliyetleri sonucunu doğurabileceğini belirtirken, bankaların 2016 sonuna kadar vadesi gelecek toplam döviz yükümllü yüklerinin tamamını karşılamaya yetecek likit varlıkları olduğunu savundu. 
     
Moody's raporunda dışarıdan fon temininin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için gelecek 12-18 aylık dönemde ABD'de faiz artırımının yol açacağı zayıf uluslararası fon akışına bağlı olarak nadir bulunan bir şey haline gelebileceğini vurguladı. 
     
Yurtiçi ve bölgesel faktörlerinde yatırımcı güveni üzerinde baskı yarattığını belirten Moody's, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin büyük olasılıkla bastırılmış kalmaya devam edeceğini ifade etti. Moody's Türkiye için 2015 büyüme tahmininin yüzde 3 olduğunu hatırlattı. Türk Lirası'nın yıl başından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 23değer kaybettiğine işaret eden Moody's buna neden olarak seçimlerin tekrarının yarattığı belirsiz politik ortamı, artan jeopolitik gerilimleri ve Fed'in yapması beklenen faiz artırımı gösterdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...