Ana içeriğe atla

FATURA ERDEM BAŞÇIYA MI KESİLECEK?

Hükümet çevrelerinden gelen “TCMB’nin mevzuatını değiştirelim” önerileri şüpheyle karşılanırken, enflasyon, büyüme ve istihdam hedeflerinin tek başına Merkez Bankası politikasıyla başarılamayacağı belirtiliyor. Ekonomistlere göre bu, iktisat literatürüne aykırı.

Bugüne kadar yaptığı önerilerle iktisat literatürüne “faiz lobisi”, “faizi indirirsen enflasyon da iner” gibi kavramları kazandıran AKP, ekonomi alanında yeni teoriler üretmeye devam ediyor. Hükümete yakın çevrelerin başlattığı “Merkez Bankası’nın (TCMB) mevzuatını değiştirelim, öncelikleri arasına büyüme hedefini de ekleyelim” tartışmaları iktisatçılar arasında hem şaşkınlık hem de şüpheyle karşılandı. Konu hakkında görüşlerini aldığımız ekonomistler, bunun iktisat literatürüne aykırı olduğunu belirterek hükümete büyüme ve istihdam için maliye politikalarını önerdi.

İngiliz Standard Bank Gelişen Piyasalar Analisti Tim Ash, TCMB’nin halihazırda tek hedefi olan enflasyon hedefini iki yıldır tutturamazken, buna yenilerini eklemesinin bankanın başarısızlığını artıracağını söyledi. Ash, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hedefinin enflasyon ve istihdam olduğunu, bunun yanı sıra İngiltere Merkez Bankası’nın hedef listesini genişlettiğini belirtirken ancak bu ülkelerin Türkiye gibi yüksek enflasyonla mücadele etmediğini söyledi.

Ash, “Merkez Bankası’nın problemi şu anda tek bir hedefte bile başarılı olamaması. O da enflasyon. Bence diğerleri bu açıdan TCMB’den farklı çünkü enflasyonun yükselişini kesmekte başarılı oldular. Hatta deflasyonla karşı karşıyalar. Belki de bu yüzden hedeflerini başka şeyler için genişletebilirler. Bu yüzden TCMB’nin şu anki hedefi enflasyonu doğru noktaya indirebilmek olmalı” dedi. Ash, TCMB’nin enflasyonun yanı sıra kuru da gözettiğine dikkat çekti.

İsviçreli UBS’nin Gelişmekte Olan Piyasa Stratejileri Direktörü Geoffrey Dennis de Merkez Bankası’nın büyüme hedefine odaklanmasının bankanın uluslararası yatırımcılar nezdinde zaten zedelenen bağımsızlık görünümüne gölge düşüreceğini vurguladı.

Dennis şunları söyledi:

- Önerilen değişikliğin otomatik olarak kötü sonuçlar doğuracağını düşünmüyorum. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faizi yükseltme kararını eleştirerek ocak ayından bu yana yaptığı ‘indirim’ baskısı, bu önerilere şüpheyle bakmayı gerektiriyor.

- Fed büyüme ve enflasyonu ortak hedef olarak alıyor. Avrupa Merkez Bankası ise sadece enflasyon hedefine sahip olmasına rağmen şu anda bununla ilgili ciddi problemler yaşıyor, deflasyonla boğuşuyor.

- İktisatçılar şunu bilmeli; istihdam, enflasyon, büyüme gibi makroekonomik hedeflerin hepsini tek bir politika aracıyla başaramazsınız. Sadece para politikasıyla bu mümkün değil. Bu hedeflerin başarılabilmesi için para politikasının maliye politikasıyla desteklenmesi lazım. İktisat literatüründe bu apaçık ortada. Bu arada hedefleri tutturmak değil o hedeflere yaklaşabilmek de önemli.

- Türkiye’deki bu öneriler ‘şüpheli’ olarak tarif edilebilir. Hükümet TCMB’nin enflasyon hedefini tutturabilmek için para politikasını sıkılaştırmasını istemiyor. Ayrıca büyüme konusunda endişeleri var. Tüm bu tartışmalar piyasalar tarafından negatif algılanacaktır.

Büyümenin faturası Başçı'ya mı çıkacak?

Hem enflasyon, hem büyüme hem de işsizlik hedeflerinin şaştığı Türkiye’de Merkez Bankası için yapılan yeni öneri bankaya baskının arttığı şeklinde yorumlanırken kulislerde büyümedeki başarısızlığın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yüklenmek istendiği konuşuluyor.

Başçı, Erdoğan’la ocak ayından bu yana faiz konusunda ters düşmüş, bu tarihten itibaren Erdoğan bankaya ‘faizi indir’ baskısını artırmıştı. Ancak bu Erdoğan’ın Başçı ile ilgili tek problemi değil. Reuters’in kaynaklara dayandırdığı haberine göre Erdoğan, bir seyahati sırasında “Dönünce Bank Asya’nın anahtarlarını masamda istiyorum” dedi ancak döndüğünde Bank Asya’nın Merkez Bankası’ndaki karşılıklarını serbest bırakıp batışını engellediği için Erdem Başçı’ya çok kızdı.

Yiğit Bulut ne demişti?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı Yiğit Bulut, seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda “TCMB’nin mevzuatı değişir mi, bazıları ‘asla değişemez, değişmesi mümkün değil’ diyor. Sanki anayasanın değişmeyecek maddelerinden bahsediyorlar. TCMB’ye yeni hedefler eklenmesi gerekiyorsa TCMB mevzuatında Başbakan uygun gördüğü takdirde değişiklik yapma durumu çıkabilir” demişti. Aynı öneri geçen günlerde Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’tan geldi. Sabah yazarı Albayrak, zaman kaybetmeden TCMB’nin mevzuatının değişmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.

Pelin Ünker/Cumhuriyet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...