Fiyapı’nın yönetimi kayyuma geçince firmadan konut alıp son dönemde ödemesini durduran daire sahipleri senetlerini ödemek durumunda kalacak. Şirket belli bir süre borç ödemeyecek.
Yavuz Karaman/Milliyet
İflas erteleme isteğiyle mahkemeye başvuran Fiyapı’nın akıbeti binlerce aileyi yakından ilgilendiriyor. Fiyapı’nın yönetimini kayyum devralırken, şirketin başkanı olan Fikret İnan hiçbir şekilde şirketten ödeme yapamayacak ya da borçlanamayacak.
Konuyla ilgili olarak görüşlerini almak istediğimiz Fikret İnan’a, İstanbul dışında olması nedeniyle ulaşamazken, Gayrimenkul Hukuku Derneği Avukat Ali Güvenç Kiraz, süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
flas erteleme talebinin iflastan önceki son aşama olduğunu belirten Kiraz, “Borçlarını ödeyemeyenler iflas ertelemeyle ‘bunları ödeyebilirim ve ticari faaliyetlerime devem edebilirim’ diyor. Bazıları bu durumu zaman kazanıp kaçmak için kullanabiliyor ama genelde iflas erteleme talepleri iyi niyetli bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi.
Borçlar yapılandırılacak
Fikret İnan’ın mahkemeye ‘benim alacağım var ve bunlar benim borçlarımı ödemeye yeter. Bana kayyum atayın ve şirketi yönetsin’ talebiyle başvuru yaptığını anlatan Kiraz, bu sayede şirket aleyhine başlatılan icra takipleri ve kamu borçlarının durdurulduğunu söyledi.
Mahkemenin verdiği 27 aylık süre içinde şirketin hiçbir şekilde borçlarına karşılık ödeme yapmayacağını anlatan Kiraz, “Fikret İnan da kayyumun onayı olmadan bir kuruş bile harcayamaz.” dedi.
Kiraz, bundan sonraki süreçte kayyumun şirketten alacaklı olanların borçlarını yapılandıracağını belirterek, bu sayede ödemeleri belli bir sürece yayacağını söyledi.
Kiraz, bundan sonraki süreçte kayyumun şirketten alacaklı olanların borçlarını yapılandıracağını belirterek, bu sayede ödemeleri belli bir sürece yayacağını söyledi.
Kayyum atandıktan sonra Fiyapı’dan senetle daire alanların da bu ödemelerini yapmak zorunda kalacağını vurgulayan Kiraz şunları söyledi:
“Fiyapı, mahkemeye ‘benim şu kadar senet karşılığı alacağım var’ diye taahhüt ediyor. Halihazırda bazı vatandaşlar yaşana sorunlar nedeniyle Fiyapı’ya senetlerini ödemiyor olabilir. Fakat kayyum bunları isteyecek. Ödemesini yapmayanlar için de hukuki takip başlatacak. Çünkü Fiyapı, bu alacaklarını öne sürerek ‘düzlüğe çıkarım’ iddiasında bulunuyor.”
Projeler bekliyor
Fiyapı’nın İstanbul’un yanı sıra Gebze, Sakarya ve Kırıkkale’de de projeleri bulunuyor. İstanbul’daki 6 projeyi tamamlayan şirket bu projelerde yaklaşık 2.250 konutu teslim etti.
Beylikdüzü’ndeki Fi Tower’da 1.725 konut bulunurken, bu projenin yüzde 90’ı tamamlandı. Bahçeşehir’deki Fi Side projesinde ise 3.223 konut bulunurken, bu proje de yüzde 70 oranında bitti ama inşaatlar durdu. Firma, 1048 konutluk Filife projesini ise iptal etti. Bu projeden daire alanların ödemelerin kasım ayında yapılacağı belirtiliyor. Fiyapı, Kırıkkale’de 7 bin konutluk, Sakarya’da da 4 bin konutluk proje yapıyordu.
İflas ederse ne olur?
İflas ederse ne olur?
İflas erteleme kararıyla belirlenen sürede şirketin düzlüğe çıkamaması durumunda iflas edeceğini vurgulayan Kiraz, “Fikret İnan verdiği taahhütleri yerine getiremezse iflas eder. O zaman herkes alacağını ister ve bunlar bölüşülür. Eskiden kamu borçlarına öncelik verilirdi ama şimdi alacaklar eşit olarak dağıtılıyor. Fakat firmadan konut alan binlerce kişi mağdur olur” dedi.
Yeni kaynak gerekiyor
Şirketin yarım kalan projelerini tamamlaması hiç de kolay görünmüyor. Bunun için büyük bir kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Özellikle Esenyurt’taki ruhsat iptalleri bölgedeki ve durgun seyreden satışlar firmanın konut satarak sermaye oluşturmasını engelleyecek gibi görünüyor.
Yavuz Karaman/Milliyet
Yorumlar
Yorum Gönder