Özellikle gıda ihracatı alanında faaliyet gösteren çok sayıda şirket bankaların tutumu yüzünden sıkıntıda.
Bazı bankaların, geri ödemelerdeki küçük gecikmelere bile anlayış göstermeden vadesi dolmayan kredilerin tamamını geri çağırmaya kalkışmaları endişe kaynağı oluyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, “Tedbir alınmazsa Anadolu girişimcisi telafi edilemez bir çöküşe girecektir” dedi.
Mersin’de özellikle gıda ihracatı alanında faaliyet yürüten çok sayıda şirketin banka kredilerini ödeyemez duruma gelmesi piyasayı dalgalandırdı. Aralarında geçen yıllarda vergi rekortmeni olan şirketlerin de olduğu bazı şirketlerin “iflasın eşiğine” gelmesi üzerine işadamları örgütlerinden hoşnutsuzluk sesleri yükselmeye başladı. İşadamları örgütleri açıklamalarında bazı bankalar, vadesi dolmadan kredilerini geri çağırmakla suçlandı.
Türkiye’nin önde gelen ihracat ve üretim merkezlerinden biri olan Mersin piyasalarında son günlerde “banka kredisi” endişesi yaşanıyor. Bazı bankaların, vadesi dolmadan kredilerin tamamını geri istediği ve bunun sonucundan çok sayıda şirketin iflasın eşiğine geldiği iddiaları iş dünyasının son günlerde en fazla konuştuğu konuların başında geliyor.
İş dünyası örgütleri de sürece bankalara yönelik sert suçlamalarla katıldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, “100 bin TL’lik kredi borcundaki küçük bir gecikmeden dolayı milyonlarca liralık kredinin tamamını geri talep eden ve firmaları iflasa zorlayan bankalar var. Firmaların belli bir plan ve vade ile kurguladıkları yatırımları yarım bırakmak zorunda kalmaları ve bunun ekonomiye olan çarpan etkili zararları telafi edilemeyecek düzeye gelmektedir. Tedbir alınmazsa Anadolu girişimcisi telafi edilemez bir çöküşe girecektir” dedi.
Aşut, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile BDDK’nin konuya eğilmesi talebini de dile getirdi.
Mersin Girişimci İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy da bankaları hedef aldı. Gürsoy, Çukurova bölgesindeki bazı bankaların krediler konusunda gösterdiği olumsuz tavrın önemli şirketleri mali çıkmaza soktuğuna dikkat çekti.
Basit bir ödeme gecikmesinde dahi kredi taleplerini geri çeviren kimi bankaların, bir yandan da verdiği krediyi vadesi gelmeden geri istediğini ileri süren Gürsoy, Çukurova bölgesindeki birçok önemli şirketin bazı bankalarca kıskaca alındığını söyledi.
Gürsoy, “Son dönemde bu yaklaşım tarzı artan bir şekilde kendini göstermektedir. Bu bankaların krediler konusunda tarım üreticilerimizi ekonomik darboğaza sokacak, hatta iflasa sürükleyecek girişimlerde bulunması son derece üzücü, düşündürücüdür. Bu olumsuz tablo nedeniyle pek çok köklü firmanın sıkıntıya girdiğini, bazı yatırımların yarım kaldığını, sadece işletmelerin değil ülke ekonomisinin de zarar gördüğünü söylemek yanlış olmaz. Bankaların genel müdürlükleri ve ilgili devlet kurumları bu girişmelere ‘dur’ demelidir. Aksi takdirde Mersin özelinde tüm Çukurova’da önemli problemler yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.
Abidin Yağmur/Cumhuriyet
Yorumlar
Yorum Gönder