Ana içeriğe atla

ÇİN'DEN TÜRKİYE'YE BÜYÜK YATIRIM


Konya merkezli Polat Madencilik, Çinli Zhejiang Energy Group ile tarihi bir anlaşmaya imza attı. İki grup arasında varılan anlaşmaya göre, Soma ve Kınık'ta kömür ocağı açmak ve termik santral inşa etmek için 1 milyar doların üzerinde bir yatırım yapılacak. Bu aynı zamanda, Çinli bir şirketin Türkiye'de böyle büyük çapta yaptığı ilk yatırım olacak.


Çin'den Türkiye'ye tarihi yatırım

Polat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Polat, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, 30 yıldır kömür ve madencilik alanlarında faaliyet gösteren bir aile şirketi olduklarını söyledi.
ÜÇ YILDIR ÇALIŞIYORUZ
Soma'da toplam alanı 2 bin hektar olan, üç kömür işletme ruhsatı sahasına sahip olduklarını belirten Polat, yaklaşık üç yıldır da bu sahalarda kömür arama ve sondaj çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Polat, şöyle devam etti:
"Şimdiye kadar 600 hektarlık bir alanı tarayabildik. Yaptığımız çalışmalar sonunda 100 milyon tonluk bir kömür rezervi bulduk. Daha geride taranacak 1400 hektarlık alan var. Toplam rezervin 200 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz."

EN BÜYÜK ÇİN YATIRIMI
Çinli firma ile 1 yıldır görüşme halinde olduklarını vurgulayan Polat, gelinen noktada anlaşma sağladıklarını söyledi. Polat, "1 milyar dolarlık çok büyük bir anlaşma yaptık. Anlaşma dahilinde finansmanın tümünü, teknolojiyi ve teminat yapılandırılmasını onlar yapacak. Önce maden ocağı, arkasından da temik santral inşa edilecek. Toplam 5 sene içerisinde tüm yatırımı bitirmeyi planlıyoruz" dedi.
Yaptıkları anlaşma ile Çin'den Türkiye'ye yapılmış en büyük doğrudan yatırımı çekmiş olacaklarına dikkat çeken Polat, "Bu anlaşma Çin'in Türkiye'ye yaptığı en büyük yatırım. Aynı zamanda da enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için atılmış çok büyük bir adım. Kömür ocağının ilk etaptaki yıllık kapasitesi 3 milyon ton olacak. Termik santralin güç kapasitesi ise 660 megawatt veya 2X300 megawatt olacak."



3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Polat, yatırımlar süresince ilk etapta 2 bin, sonrasında da toplam 3 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.
Konya merkezli Polat Madencilik halihazırda Balıkesir Dursunbey'deki yeraltı ocaklarında faaliyet gösteriyor. Yıllık cirosu 100 milyon lira olan şirkette 600 kişi çalışıyor.
Çinli Zhejiang Energy Group ise elektrik üretimi, kömür üretimi ve doğal gaz tedariği gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirkette 11 bin kişi çalışıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluşt...

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı. Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi. Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor. İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı. Fark­lı de­ğer­ler Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­de...

ÜNLÜ GİYİM MARKASINI SATTI,RESTORAN İŞİNE GİRDİ

Markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arslanlı Örme Sanayii’nin sahibi Kaynar Ailesi restoran işletmeciliği alanına hızlı bir giriş yaptı. Yakın zamanda Arslanlı markasını devreden, ancak üretim tesislerinde fason üretime devam eden şirket, yeni dönemde restoran işine odaklanmaya karar vermiş. Arkadaşımız Ceyhan Konuk’un görüştüğü ailenin ikinci kuşak temsilcisi Erman Kaynar, bu işe ciddi bir kaynak ayırdıkları bilgisini veriyor. Kaynar, yakın zamanda tekstil işinden tamamen çıkmayı planladıklarını da ekliyor. Levent’te Kanyon AVM’nin hemen yanında yer alacak Butcha Steakhouse ve Marly şirketin ilk yatırımları. Bu restoranlar 1 Ağustos’ta hizmete girecek. Butcha Ankara’da da şubeleri bulunan ünlü bir steakhouse. Markanın İstanbul haklarını satın alan Kaynar Ailesi, bu markayla büyümeye devam edecek. Marly ise geniş bir bara sahip ve dünya mutfaklarından örnekler sunan yeni bir format ol...