Ana içeriğe atla

MUSTAFA KOÇ'UN VİZYONERLİĞİ İLE DÜNYA DEVİ KOÇ HOLDİNG

2003’te Koç Holding’in Başkanı olan merhum Mustafa Koç, yatırım hamleleriyle bir dünya devi yarattı.



2003’te Koç Holding’in Başkanı olan merhum Mustafa Koç, yatırım hamleleriyle bir dünya devi yarattı. Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 8’ini karşılayan, 100 bin kişiye iş veren Koç, “Dede şirketi kurar, baba büyütür, torun batırır” teorisini yıktı.

Merhum Mustafa V. Koç, Türkiye’nin en büyük gruplarından Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na geldiği 2003 yılıyla birlikte yatırım hamlelerini başlattı.
 
Koç Topluluğu’nun kurucusu dedesi Vehbi Koç, babası Rahmi Koç’tan sonra üçüncü kuşağı temsil eden Mustafa V. Koç, 13 yıllık başkanlığı süresince grubun en büyük yatırımlarına imza attı.
 
Tüpraş satın alması başta olmak üzere Ford Otosan, Tofaş ve Arçelik ile gerçekleştirilen stratejik yatırımlarla Koç Toplululuğu Türkiye ekonomisinin itici gücü oldu. Mustafa Koç’la katmadeğer yaratan ürünlere ve Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veren holding, sadece 2012-2014 yılları arasında 19 milyar lirayla tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştirdi.
 
Temelleri 1926’da atılan Koç Holding, gösterdiği organik ve inorganik büyümeyle Türkiye’nin yanı sıra dünyanın en büyük gruplarından biri haline geldi. Koç Holding, dünya devlerinin yer aldığı ‘Fortune Global 500’ listesine giren tek Türk şirketi oldu. 2003’te 16 milyar liralık satış gelirine sahip olan Koç Holding, Mustafa Koç’un dümene geçmesiyle 2014 yılı bilançosuna göre 68.6 milyar TL konsolide ciroya ve 2.7 milyar lira net dönem kârına ulaştı. Grubun 2015’in 9 aylık satış gelirleri de 51.3 milyar lira olarak gerçekleşti.
 
Koç Topluluğu, 123.5 milyar lira kombine ciro yaratarak, Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 8’ini, toplam vergi gelirlerinin yüzde 9.4’ünü, ihracatın yüzde 10’unu karşıladı. Koç Grubu’nun BIST’te işlem gören şirketleri borsanın toplam piyasa değerinin de yüzde 18’ine denk geliyor.
 
İhracat şampiyonu
 
2003’te 55 bin 700 olan çalışan sayısı 100 bini ulaştı. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları Koç’tan çıktı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu sıralamasının ilk beşinde Tüpraş, Ford ve Arçelik yer alırken, bunlara ek olarak Tofaş ve Aygaz ilk 10’a giren Koç Grubu şirketleri oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘2014 Yılı İlk 1.000 İhracatçı Araştırması’ndaki en yüksek ihracat yapan ilk 10 şirket içine 4 Koç Topluluğu şirketi girdi. Tüpraş ihracat şampiyonluğunu bırakmadı.

Türkiye’nin 4. zengini
 
Forbes dergisine göre Mustafa Koç 2.5 milyar dolarlık kişisel servetiyle Türkiye’nin dördüncü en zengin kişisiydi. 2015’te yayınladığı en zenginler listesine göre, Mustafa Koç’un 2.5 milyar dolarlık kişisel serveti bulunuyor ve dördüncü sırayı Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile paylaşıyordu.   
 
TÜSİAD’da sert çıkışlar
 
Merhum Mustafa Koç, 2005-2010 yılları arasında TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanlığı’nı yaptı. Koç, bu dönemde çıkışlarıyla dikkat çekti. Ancak iş dünyasının tüm ısrarlarına rağmen TÜSİAD Başkanlığı görevinden affını istedi. Vehbi Koç 1971-1979, Rahmi Koç 1990-1994 yılları arasında TÜSİAD YİK Başkanlığı yapmıştı.

Dev yatırım hamleleri
 
Tofaş’ın da Başkanı olan Mustafa Koç ve Rahmi Koç, Egea Sedan’ı ilk test edenler oldu. Mustafa Koç, Mart’ta Cenevre Otomobil Fuarı’na katılarak, Aegea projesinin hatchback ve station wagon modellerini tanıtacaktı.
 
Otomotivde 1 numara
 
Mustafa Koç, otomotiv sektöründe grubun vites yükseltmesini sağladı. Ford Otosan, 2011-2014 yılları arasında 1.6 milyar dolara modelleri yenilerken, Yeniköy’de üçüncü tesis kuruldu. Ford Otosan, ABD’ye Transit ihracatını gerçekleştirdi. Tofaş da Fiat Doblo’yla yakaladığı başarıyı 2007’de Minicargo’yla bir üst seviyeye taşıdı. 2014’te yeni Doblo ABD’ye gönderildi. Tofaş, son olarak 1 milyar dolarlık yatırımla Aegea projesine start verdi. Sedan Egea yollara çıkarken, hatchback ve station wagon gün sayıyor. Koç Holding, otomotivde Türkiye üretiminin yüzde 45’ini, ihracatın da yüzde 43’ünü tek başına gerçekleştiriyor.
  
Tüpraş dönüm noktası
 
Koç Toplululuğu’nun dünya devine dönüşmesinde Mustafa Koç’un önderliğinde kritik şirket satın almaları ve yatırımlar etkiliydi. 2005 yılı grup için dönüm noktasıydı... Bunların en önemlisi 2005’te Tüpraş’ın 4.1 milyar dolara satın alınmasıydı. Enerji sektöründe Aygaz ve Opet’le yer alan Koç Holding, Tüpraş’la petrol rafinerisinde dünyanın en önemli şirketlerinden biri haline geldi. Tüpraş, 2014’te Türk özel sektörünün tek kalemde gerçekleştirdiği en yüksek sanayi yatırımı olan 3 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Şirket bu yatırımla enerji ithalatını yılda 1 milyar dolar azaltmayı hedefliyor. 

Arçelik’le Afrika’yı keşfetti
 
Beyaz eşyada Arçelik’le fırsatları kollayan Koç Holding, 2011’de Güney Afrika’nın en büyüğü Defy’yi aldı. Mustafa Koç, Arçelik’in hızlı gelişme potansiyeli sunan Afrika kıtasında güçlü ve stratejik bir konuma sahip olacağını açıklamıştı. Arçelik’in 100’den fazla ülkede tüketicilerle buluşturduğu global markası Beko da Avrupa’nın 3 büyüğünden biri haline geldi, Barcelona’ya sponsor oldu. Arçelik, Tayland’a 100 milyon dolarlık yatırımla buzdolabı üretmeye başlayacağını açıklarken, 2002’de Arctic’i alarak girdiği Romanya’da yeni bir çamaşır ve bulaşık makinesi tesisi de kuracak. 
 
‘Çok şükür’ dediği anlaşma
 
MUSTAFA Koç’un 2005’te ikinci büyük atağı İtalyan UniCredit ile Yapı Kredi’yi 1.5 milyar dolara satın almasıydı. 2005’te bir başka önemli gelişme Tansaş’ın Migros bünyesine girmesiydi. 2008’de enerji, otomotiv, beyaz eşya ve bankacılık sektörlerine odaklanma kararı alan holding, Migros’u sattı. Anılarında göreve gelmesinden sonra en zor operasyonun Yapı Kredi olduğunun altını çizen Koç, “Pazar günü sabah 11’de başlayıp gece 11’de çıktık. Bittiğinde büyük bir yük kalktı üzerimden” demişti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.