Ana içeriğe atla

FINANCIAL TIMES MUSTAFA KOÇ'U YAZDI



İngiliz Financial Times gazetesi, kalp krizi sonucu hayatını kaybeden ünlü iş adamı Mustafa Koç'u yazdı.


İngiliz Financial Times gazetesi, dün sabah geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a bugün sayfalarında yer verdi. Gazete Mustafa Koç’u, “Ankara’nın laik elite öfkesine göğüs geren bir iş adamı” olarak nitelendirdi.

Financial Times’ın “Şirketler ve Piyasalar” ekindeki yazı, gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava ve selefi Daniel Dombey’nin imzalarını taşıyor.

Yazıda, Türkiye’de kökleri İslamcı geleneğe giden mevcut hükümetin ülkenin laik elitinden memnun olmadığı, Türkiye’nin en büyük iş ailesinin başında bulunan Mustafa Koç’un da bu kesimin sembolü olarak görüldüğü yorumu yapılıyor.

Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un 1926′da 8 dolar sermaye ile iş hayatına atıldığı, holdingin 1990′lı yılların sonunda Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’ndaki payının yaklaşık yüzde 20 olduğu belirtiliyor yazıda.

Mustafa Koç’un 2003′te babasının yerine Koç Holding’in başına geçtiği, 2014 yılı itibarıyla holdingin gelirlerinin 31 milyar dolar olduğu da ekleniyor.

Financial Times’ın deyimiyle; “Yıllarca bazı ihalelerin iptaline, vergi müfettişlerinin baskınlarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Errdoğan’ın kamuoyu önünde holdinge veryansın edip durmasına karşın…”

Gazetenin vurguladığı bir diğer nokta da, Koç Holding bünyesindeki şirketlerin İstanbul Borsası’ndaki paylarının yaklaşık yüzde 20, Türkiye’nin ihracatındaki paylarının da yaklaşık yüzde 10 olması.

‘ERDOĞAN, GEZİCİLERE DESTEKLE SUÇLAMIŞTI’

Financial Times’taki yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Koç Holding’i, 2013′teki Gezi protestoları sırasında göstericileri barındırmakla suçladığı, ilerleyen haftalarda yaklaşık 200 vergi müfettişinin şirketin hesaplarını denetlediği hatırlatılıyor.

Koç Holding’in 2013′te kazandığı köprü ve otoyolların işletme hakkına yönelik 5 milyar 700 milyon dolarlık ihalenin iptali, Mustafa Koç’un ertesi yıl ABD’de yaptığı bir konuşmada Erdoğan yönetiminde “Türkiye’nin kurumlarının zayıfladığını” ve bunun Türk ekonomisini olumsuz etkilediğini söylemesi, Koç’un aynı yıl Hürriyet gazetesine verdiği bir demeçte, “Ülkemiz ve halkımız temiz siyaseti hak ediyor” demesi de hatırlatılıyor yazıda.

Yazı şu satırlarla noktalanıyor:

“Koç Holding, Türkiye Orta Doğu’nun en büyük ve dinamik ekonomisine sahip olurken, uluslararası ortaklıklarla dönüşümden geçti.

“Aynı dönemde ise Koç Holding’in ‘Ülkenin önde gelen iş ailesi’ olma statüsü, Sayın Erdoğan’ın desteklediği Anadolu kökenli yeni bir elitin yaratılması ile yavaş yavaş azaldı. Bu elit, eski düzene karşı oluşturulmuştu ve o düzenin tepesinde de Koç vardı.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.