Ana içeriğe atla

İHRACATI DÜŞTÜ,FİYATI YÜZDE 50 ARTTI

Türkiye'nin narenciye deposu olan Mersin'de, limon rekoltesi ve ihracatı düşmesine rağmen fiyatı yükseldi.



Türkiye'nin narenciye deposu olan Mersin'de, limon rekoltesi ve ihracatı düşmesine rağmen fiyatı yükseldi. Geçen yıl dalında 1 liraya satılan limon, bu yıl yüzde 50 artış göstererek 1 lira 50 kuruşa alıcı buldu.

2014 yılında kentte 650 bin ton limon hasat edilirken, 2015 yılında bu rakam 500 bin tona düştü. Mersin'de bulunan Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) verilerine göre 2014'te Haziran-Aralık ayı döneminde en çok limon ihracatı 18 milyon 644 bin 767 dolar ile Rusya'ya gerçekleştirilirken, aynı ayın 2015 rakamları ise 11 milyon 150 bin 801 dolara düştü.

En çok ihracat yapılan ikinci ülke olan Irak ile 2014 yılının son 6 ayında 9 milyon 333 bin 479 dolar ihracat yapılırken, 2015 yılında bu rakam 8 milyon 182 bin 982 dolara geriledi. İhracat rakamının yükseldiği tek ülke olan Polonya ile 2014 yılının son 6 ayında 3 milyon 713 bin 486 dolarlık bir ihracat gerçekleştirilirken, 2015 yılında bu rakam yüzde 90'ın üzerinde bir artış sağlayarak 6 milyon 387 bin 13 dolara ulaştı.




FİYATLAR TATMİN EDİCİ

Rusya'nın kısıtlama getirmediği limonun parlak bir sezon yaşadığını belirten Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, düşen rekolteye rağmen artan limon fiyatları ve satışlarını üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Türkiye'de narenciye üretiminin yaklaşık 1 milyon ton civarında olduğunu hatırlatan Şahin, "Türkiye'de limonun yüzde 60'ını Mersin üretiyor. Bu ürünler hem ihracat hem de dinlenme dediğimiz yatak ürünü olarak değerlendiriliyor. Rekoltemiz geçen yıla göre düşük. İstikrarsız hava durumu nedeniyle ciddi bir rekolte kaybı yaşadık. Fiyatlar dalında 1 lira 50 kuruş civarında seyretti. Rekoltenin düşük olması neyse ki fiyatları arttırdı. Fiyatlar artmasa üretici perişan olurdu çünkü bu yıl yüzde 30 daha az ürün elde etti. Şu an limonun gidişatından fevkalade memnunuz. Fiyatlar tatmin edici" dedi.

Limon üreticisi Mehmet Çopuroğlu ise, "Rekoltenin düşük olmasına rağmen limon fiyatlarının yüksek olması bizi çok sevindirdi. Ayrıca Rusya'nın limona ambargo koymaması da bizim huzurlu olmamıza sebep oldu. Limon gerçekten ilaç niyetine kullanılması gereken bir ürün. Bu sezon ürünümüzü iyi fiyatlara satmanın rahatlığı içindeyiz" diye konuştu.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.