Ana içeriğe atla

HOTİÇ'E "ESAS" ŞOK!

Ortaklık için Hotiç’le masaya oturan Esas Holding, görüşmeleri sonlandırdı.

Kararın alınmasında marka performansındaki zayıflığın etkili olduğu belirtildi.

Pe­ra­kende­de bir ortak­lık gö­rüş­me­si da­ha ay­rı­lık­la so­nuç­lan­dı. Bu yıl ba­şın­da Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ayak­ka­bı mar­ka­la­rın­dan Ho­ti­ç’­e Esas Hol­ding ta­lip ol­muş ve or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri baş­la­mış­tı.

Geç­ti­ği­miz gün­ler­de, iki ta­raf da şart­lar üze­rin­de uz­la­şa­ma­ya­rak or­tak­lık­tan vaz­geç­ti. Uzun sü­ren gö­rüş­me­le­rin tı­kan­ma­sıy­la il­gi­li pe­ra­ken­de ko­ri­dor­la­rın­da fark­lı se­nar­yo­lar ko­nu­şu­lu­yor.

İl­ki, Esa­s Holding’in mar­ka­nın per­for­man­sı­nı be­ğen­me­me­si. İkin­ci­si ise Ho­ti­ç’­in şir­ke­tin ta­ma­mı­nın ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nun sa­tın alın­ma­sı­na ya­naş­ma­ma­sı.

Fark­lı de­ğer­ler

Her iki şir­ke­te de ya­kın isim­le­re, or­tak­lık­tan vaz­ge­çil­me­si­nin ne­de­ni­ni sor­dum. Şir­ke­tin de­ğe­riy­le il­gi­li iki ta­ra­fın çok fark­lı ra­kam­lar üze­rin­den iler­le­mek is­te­di­ği bil­gi­si­ni al­dım. Ho­ti­ç’­in şu an­da 125 ma­ğa­za­sı bu­lu­nu­yor ve yıl­so­nu ci­ro he­de­fi 210 mil­yon TL. Yı­lı ci­ro­da yüz­de 35 ar­tış­la, borç­lan­ma­yı da yüz­de 25 ge­ri­le­mey­le ka­pat­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Yıl so­nun­da Ho­ti­ç’­in borç­la­rı top­la­mı 35 mil­yon TL ci­va­rın­da ola­cak­mış. Mar­ka­nın 300 ma­ğa­za­ya ulaş­ma he­de­fi ol­du­ğu da bi­li­ni­yor.

Ço­ğun­luk şar­tı

Öte yan­dan Ho­tiç, baş­ka ara­cı ku­rum ve özel ya­tı­rım fon­la­rıy­la çok­tan gö­rüş­me­le­re baş­la­mış. Pe­ra­ken­de­ci­ler için 2014 yı­lı stres­li ge­çer­ken, Ho­tiç Yö­ne­tim Ku­ru­lu Başkanı Meh­met Ho­ti­ç’­in ya­kın çev­re­si­ne “Ga­yet iyi bü­yü­yo­ruz. Şir­ke­tin ço­ğun­lu­ğu­nu as­la ver­me­yiz. Bu duy­gu­sal bir ka­rar da de­ği­l” de­di­ği ku­la­ğı­mı­za ge­len bil­gi­ler ara­sın­da. Son 3 ay­da fa­ali­yet kâ­rı 9 mil­yon TL ar­tan şir­ket­le il­gi­li ola­rak Meh­met Ho­ti­ç’­in “Bu mar­ka­nın de­ğe­ri çok yük­sek. Bu de­ğe­re, de­ğer ka­ta­cak or­tak­lık­la­ra va­rız ama hiç­bir za­man yüz­de 51’i ver­me­yi­z” de­di­ği söy­le­ni­yor.

Üre­ti­mi ar­tır­mış­tı

Ho­ti­ç’­in or­tak­lık gö­rüş­me­le­ri du­yu­lun­ca, hem ça­lı­şan­la­rı hem de iş or­tak­la­rı “Ne olur mar­ka­yı sat­ma­yı­n” di­ye ri­ca­da bu­lun­muş. Hat­ta ayak­ka­bı üre­ti­ci­si bir­kaç fir­ma top­la­na­rak Meh­met Ho­ti­ç’­in ka­pı­sını çal­mış ve şu me­saj­la­rı ilet­miş: “Biz si­ze gü­ve­ne­rek üre­ti­mi ar­tır­dık, fab­ri­ka­mı­zı bü­yüt­tük. Mar­ka­nın ta­ma­mı­nı ve­ya ço­ğun­lu­ğu­nu sa­tar­sa­nız kim­se si­zin gi­bi yö­ne­te­mez. Sa­kın sat­ma­yın!”

Bu zi­ya­ret­le­rin ar­dın­dan, Ho­tiç Ai­le­si de ke­sin­lik­le ço­ğun­lu­ğu sat­ma­ma ka­ra­rı al­mış. Ho­tiç mar­ka­sı 1938’de Sa­lih Ho­tiç ta­ra­fın­dan ku­ru­lu­yor. Bal­kan Sa­vaş­la­rı­’n­dan ca­nı­nı kur­tar­mak için ka­çan Boş­nak ai­le İs­tan­bu­l’­a doğ­ru yol alan bir tre­ne bi­ni­yor. Sa­lih Ho­tiç de 1910 yı­lın­da bu tren­de do­ğu­yor. Bi­rin­ci Dün­ya Sa­va­şı pat­lak ver­di­ği için sa­de­ce 3 yıl oku­la gi­de­bi­li­yor. Ve 8 ya­şın­da ça­lış­ma­ya baş­lı­yor. Ka­der onu kun­du­ra­cı ya­pı­yor.

Ayakkabı Dünyası’nı da satın almak istemişti

Esas Hol­ding da­ha ön­ce de Ayak­ka­bı Dün­ya­sı Ma­ğa­za­cı­lı­k’­ın yüz­de 60’ı­nı, Ak­ba­ca­koğ­lu Kun­du­ra Sa­na­yi­’nin de yüz­de 65’i­ni sa­tın al­mak için gö­rüş­müş­tü. An­cak ora­da da bir so­nu­ca va­rı­la­ma­dı.

Fırsatları kolluyor

2000 yı­lın­da Şev­ket Sa­ban­cı ve ai­le­si ta­ra­fın­dan ku­ru­lan Esas Holdin­g’­in or­tak­la­rı ara­sın­da Ali Sa­ban­cı, Er­han Ka­mış­lı ve Emi­ne Ka­mış­lı gi­bi isim­ler bu­lu­nu­yor.

Sağ­lık, pe­ra­ken­de, gı­da, gay­ri­men­kul ve ha­va­cı­lık alan­la­rı­na il­gi gös­te­ren Esas Hol­din­g’­in, Pe­ga­sus, Air Ber­lin, Pey­man, Mars En­ter­ta­in­ment Gro­up, Mac Fit, Med­li­ne ve Bon­ser­vis gi­bi şir­ket­ler­de ya­tı­rı­mı var. 2010 yı­lın­da Lon­dra­’da kur­du­ğu şir­ket­le, dün­ya­da­ki fır­sat­la­rı da ya­kın­dan ta­kip edi­yor.
Demet Cengiz/Sözcü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.