Ana içeriğe atla

KARŞILIKSIZ ÇEK 11 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Türkiye’de 400 milyarlık bir büyüklüğe sahip olan çek sisteminde karşılıksız çıkan çek miktarı Temmuz 2014 itibariyle 11 milyar TL’ye ulaşırken, bu miktarın yılsonunda 16 milyar TL’ye çıkması bekleniyor.

Temmuz 2014 itibariyle Türkiye’de ödenmeyen çeklerin toplam adedi 367 bin 440 olurken, ödenmeyen çeklerin miktarı 11 milyar TL’ye ulaştı.

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, ödenmeyen çeklerin miktarı yılsonunda 16 milyar TL’ye ulaşacak. Türkiye’deki ticaret hayatında ödenmeyen faturaların en fazla artış gösterdiği sektörler kimya, metal, elektronik ve tekstil olurken, ödenmeyen çek performansının da faturalara paralel bu sektörler kaynaklı olduğu düşünülüyor. Bu arada ‘karşılıksız’ ihbarı yapıldıktan sonra ödenen çek miktarı da yılın ilk yedi ayında 84 bin 762 adet oldu.

400 MİLYAR TL’LiK PASTA

Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, ödenmeyen çeklerdeki artışın yalnızca hapis cezasının kaldırılmasıyla ilgili olmadığını belirtirken, ekonomideki büyümenin azalması ile şirketlerin de birbirleri üzerinden ticari kredi sağlamadaki yavaşlamayı yansıttığını dile getirdi.

Özüner, “Çek sistemi Türkiye için önemli bir ticari kredi enstrümanı. Yaklaşık 400 milyar TL’lik bir büyüklükten bahsediyoruz ve bu, GSYH içinde önemli bir rakam. Ödenmeyen çeklerde ise mayıs ve haziran aylarında belirli bir yükseliş var. 2013 yılında ibraz edilen çeklerin yüzde 4’lük bir kısmı ödenmemişti. Bu yıl ise temmuz ayı itibariyle yüzde 3.68’i ödenmemiş durumda. Ödenmeyen çekler aylık bazda ise 1.5 milyar TL civarında” diyerek bunun ekonomi üzerinde ciddi bir yük olduğunu söyledi.

AVRUPA’da ‘ALACAK SİGORTASI’ VAR 

Euler Hermes Türkiye, çek uygulamasının yurtdışında görülmediğini, özellikle Avrupa’da ticaretin tamamen alacak sigortası üzerinden yapıldığını belirtti. Çek sisteminin hemen ortadan kalkmasını beklemediklerini ifade eden Özüner, alacak sigortası gibi mekanizmaların, riskin üçüncü partiler tarafından değerlendirilmesine ve şirketlerin ticaret hayatında birbirlerine kreditör olma yükünden kurtulmasına yol açacağını açıkladı.

Ödenmeyen çeklerin şirketlere şüpheli alacak olarak yansıdığını 
vurgulayan Özüner, “Ödenmeyen çeklerin kurtarılması çok zor ve şirketlerin aktiflerinin belli bir yüzdesine mal oluyorlar. Çek sistemi, aynı zamanda hem şirketlerin, hem de bankacılık sisteminin üzerinde operasyonel bir yük oluyor. Euler Hermes olarak Türkiye’de sigortalılarımıza 12 milyar TL civarında teminat veriyoruz. Verdiğimiz teminat miktarı arttıkça, şirketlerin birbirleriyle daha güvenli ticaret yapmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Taraf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.