Ana içeriğe atla

KUMAŞÇILAR İPLİKÇİLERDEN DERTLİ

500 bin kişinin çalıştığı sektörde tekstilci ile hazır giyimci zaman zaman sıkıntılar yaşar ve ters düşerler. Bu kez tekstil sektörünün kendi içindeki bir sıkıntıdan bahsetmek istiyoruz.

Türk ihracatının lokomotif sektörleri olan tekstil ve hazır giyimin toplam ihracatı geçen yıl 25.6 milyar dolara ulaştı. Bunun 8.3 milyar doları tekstil ve hammaddeleri ihracatından geliyor.

500 bin kişinin çalıştığı sektörde tekstilci ile hazır giyimci zaman zaman sıkıntılar yaşar ve ters düşerler. Biz de bunları yazarız. Bu kez tekstil sektörünün kendi içindeki bir sıkıntıdan bahsetmek istiyoruz.

İplik olmadan kumaş olmaz. Sektörde rekabet şartları ağırlaştıkça kumaş üreticileri, iplik sanayicilerinin bazı uygulamalarından yakınmaya başladılar. Bu yakınmaların temelinde iç piyasadaki üreticilerden aldıkları ipliklerde ağırlaştırılmış malzeme kullanılmaya başlanması geliyor.

Kumaş üreticilerin söylediğine göre, iplik bobinleri artık daha ağırlaşmış. Çuvalların üstüne eskiden etiket konulurken şimdi daha ağır olan plakalar yapıştırılıyormuş. Hatta kendilerine nemli iplik gönderildiğini iddia edenler bile var. Bunların hepsi de kumaş üreticisinin daha az iplik alıp daha çok para ödemesine neden oluyor.

Örme Sanayicileri Derneği Başkanı ve Fikri Örme Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Kurt, kumaşçılar adına bu sorun ile mücadele eden işadamlarının başında geliyor. Geçen dönem İSO’de meslek komitesi üyesi olan Kurt, tüm alt sektörleri örgütleyip iplikçilere sunulmak üzere ortak bir karar da çıkartmıştı. Hatta bunu geçen yıl Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndaki bir görüşmede Türkiye’nin önde gelen iplik firmalarından birinin patronuna da sunmuş. Ondan da söz almış.

Ancak Kurt, aradan geçen sürede bir şeyin değişmediğinden yakınıyor. Bundan 7-8 sene önce iplikte yüzde 3 olan fire oranlarının şimdi yüzde 8’e kadar çıktığı belirtiliyor. Fikri Kurt üşenmemiş kendi işletmesinde bir hesap da yapmış. Kendisini üzen bu hesabı Para Dergisi ile şöyle paylaşıyor:

“Ben işletmemde aylık 700-800 ton iplik kullanıyorum. Ağırlaştırılmış malzeme nedeniyle işletmemde yılda 2 milyon TL fazla para ödüyorum. Bu 10 yılda bir fabrika demek. 80 gram olması gereken bobin 180 gram geliyor. Ambalajlanacak olan iplik 2.5 kilo gelmesi gerekirken 2 kilo 800 gram geliyor. Bize yazık değil mi?..”

Para Dergisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.