Ana içeriğe atla

DOLAR,ALTIN,BORSA'DA SENARYOLAR

Piyasaların gözü içeride koalisyon görüşmelerine çevrilirken dışarıda ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı yakından takip ediliyor. Şimdi piyasaların önünde üç önemli senaryo bulunuyor:



Bayram tatili ile yoğun gündemine kısa bir ara veren piyasalar hareketli bir döneme girdi. Yurtiçi gündeminin zirvesinde koalisyon görüşmeleri yer alırken, yurtdışında gözler Amerikan Merkez Bankası'na (FED) çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda ikiz kriz ile yükselen tansiyon Yunanistan ile borç verenlerinin arasındaki anlaşma ve Çin'de hükümetin hisse senedi piyasasında aldığı önlemler ile düştü.

Şimdi piyasaların önünde üç önemli senaryo bulunuyor:
*AK PARTİ-CHP KOALİSYONU
*ERKEN SEÇİM
*FED'İN FAİZ ARTIRMASI

Bu senaryoları ve gerçekleşmeleri durumunda 'Borsa, Dolar ve Altın'da meydana gelecek hareketleri uzmanlara sorduk...

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU

Genel beklenti olası bir Ak Parti-CHP koalisyonu piyasalar tarafından olumlu karşılanacak. Bu durumda Dolarda düşüş, borsada ise yükseliş yaşanma olasılığı yüksek. 
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder; “Koalisyon görüşmelerinde ilk turda bir sonuç alınması beklenmiyordu. Şimdi gözler ikinci turda. Seçim öncesi istenmeyen koalisyon senaryosu şu an beklenti haline geldi. Piyasaların isteği en hızlı şekilde hükümetin kurulması yönünde. Zira seçim öncesi ekonomi durdu, Merkez Bankası değişiklik yapmadı” dedi.  

Dolar

Geçtiğimiz günlerde koalisyon beklentilerinin TL cinsinden varlıklara alım getirdiğini kaydeden Eda Önder, bu süreçte Doların sakin seyrettiğini ancak FED haftası yaklaşırken Doların üzerindeki tozları atabileceğini belirtti. Önder; "Bir koalisyon hükümetine dair kuvvetli sinyaller gelirse DOLAR/TL'de aşağı yönlü hareket görebiliriz. 2,70 seviyesi altında fiyatlamalar TL lehine olabilir" yorumunu yaptı.

Borsa 

Eda Önder, bir an önce piyasaya güven verecek bir ekonomi yönetiminin oluşmasını ve düşük büyüme, yüksek enflasyon, cari açık gibi yapısal sorunlarımızla ilgilenilmesinin beklendiğini vurguladı. "MHP ilk tur görüşmelerde geri çekildi o yüzden onlarla yapılacak görüşme önemli" diyen Önder, AK Parti-CHP birlikteliğinin ilk tur öncesi koalisyon hesaplamalarına dahil olduğunu ancak şimdi hesaplamaların yeniden yapıldığını belirtti.
Uzmanlar koalisyonun kurulması durumunda borsanın ilk aşamada yükseliş yönünde tepki vereceğini ancak ilerleyen günlerde koalisyon ortaklarının uyumlu çalışıp çalışmadıklarına göre tepki verileceğini ifade ediyor. 

Altın

Işık FX Araştırma Koordinatörü Halil Reçber, altında geçtiğimiz üç yılda sert düşüşlere üç defa tepki hareketi olduğunu ancak son üç haftadaki düşüşe rağmen daha önce verilen tepkilerin görülmediğini söyledi.

Reçber, Yunanistan sürecinin netleşmiş olmasının ve FED'in faiz artırımına yönelik beklentilerin artmasının da altındaki aşağı yönlü hareketi tetikleyen etkenlerden olduğunu kaydederken, bugün altın yatırımcısının kazanmadığı 4 yıllık bir sürecin söz konusu olduğunu söyledi.

Yatırım uzmanı Volkan Kuğucuk; “Gram altın 92, 93 TL seviyesine kadar düşebilir. Altın fiyatlarından bahsederken DOLAR/TL' yi konuşmalıyız, fiyat buna bağlı. Koalisyon konusunda pozitif adımlarla DOLAR/TL gerileyebilir. DOLAR/TL gerilerse altın daha da düşebilir. Ancak eş zamanlı düşmezse kısa vadede 92/90 TL bandı alım için beklenebilir. 102 TL seviyesi de satış için uygun görünüyor” dedi. TL'nin, Dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre biraz daha güçlü olduğunu kaydeden Volkan Kuğucuk, küresel Dolar Endeksinin 98'in üzerine çıkması durumunda içeride de Doların ateşinin yükseleceğini belirtti.

FED'İN FAİZ ARTIRMASI

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder; üçlü senaryo için yaptığı açıklamalarda ABD'den gelen son veriler ve FED'in sözlü yönlendirmelerinin 2015 yılında faiz artırımına kesin gözle bakılmasını sağladığını söyledi. Önder, yılın ilk çeyreğinde ABD'den gelen kötü veriler ve ABD 10 Yıllıklarına bakıldığında piyasaların faiz artırımına hazır görünmediğini ancak son günlerde FED Başkanı Janet Yellen'ın yaptığı açıklamaların faiz artırılacağı yönündeki beklentileri yükselttiğini kaydetti.

ABD ekonomisinde 2. Çeyrekte toparlanma gözlemlendiğini belirten Önder; “FED önce istihdama sonra enflasyona bakar. Veriler ve yetkililerin açıklamaları uyarınca enflasyonda olmasa bile istihdamda hedefi yakalayacaklar gibi görünüyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde faiz artışına kesin gözüyle bakıldığını söyleyebilirim” dedi.

Piyasa uzmanı Volkan Kuğucuk, “Kanımca FED çok agresif bir faiz artışına gitmeyecek. 25 baz puan kadar bir artış yapıp topu 2016'ya atacak gibi. ABD'de istihdam ve enflasyon verileri iyi gelmeye devam ederse faiz artırım hızı artabilir" dedi. 

Saint Louis FED Başkanı James Bullard, FED'in Eylül ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımı kararı alınması olasılığının yüzde 50'den fazla olduğunu belirtti. Bullard ayrıca Çin ve Yunanistan'ın FED politikasını etkilemesini beklemediğini söyledi.

Dolar

 ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder, faiz artışı yönündeki güçlü beklentinin/somut artışın doları güçlendirecek emaralerden olduğunu kaydetti. 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında FED'in faiz artırmasının Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalar için kötü durum senaryosu olduğunu belirtmişti. Şimşek; "ABD'nin faiz artırması gelişmekte olan ülkeler için olumsuzdur. Çünkü bu durum hem dolar likiditesini hem risk algısını etkiliyor. Hele hele düşük emtia fiyatları ile faiz artışı aynı döneme denk geldiği zaman gelişmekte olan ülkeler için en kötü senaryolardan bir tanesidir" demişti. 

Şimşek, Dolar kuru ve büyüme tahminlerinde sapma söz konusu olduğunu da belirtmişti.

Borsa

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD'de faiz artırımı görünümünün gelişmekte olan piyasaların kredi temel göstergeleri üzerinde baskı yaratabileceğini bildirdi. Fitch Ratings, kur ve refinansman riskinin Rusya, Orta ve Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Endonezya'daki şirketler için en yüksek seviyede olmasını beklediklerini kaydetti.

Altın

Altın bir süredir güvenli varlık özelliğini korumuyor diyen Eda Önder; "Çin Pazartesi altın rezervini açıkladı. Çin'in açıkladığı veriler yıllık 100 ton alıma işaret ediyor ki bu rakam piyasaları tatmin etmedi. Bu da altında satış baskısı yaratıyor. FED baskısını da eklemek gerek. Halen 1130 seviyesi altında gördüğümüz altın zayıf. 2015 Doların yılı. Altın bu yıl da zayıf seyrine devam edecek" dedi.

Volkan Kuğucuk ise altında 1130 - 1150 destek seviyesinin kırıldığını, aşağı yönlü sürüklenmenin 1080 ve 965 gibi seviyelere doğru devam edebileceğini belirtti. Dünyanın en büyük altın fonunda net alım yönündeki kontratların gerilediğini kaydeden Kuğucuk, yurtiçinde de fonların hareketsiz kaldığını söyledi. Eylül ayından sonra altında daha hareketli zamanlar yaşanabileceğini belirten Volkan Kuğucuk, altının 1050 Doların altına gerilemesi için faiz artışı gibi altını hikayesiz bırakacak gelişmelerin olması gerektiğini belirtti. 

Varılan anlaşmaya rağmen Yunanistan'ın orta ve uzun vadede Avrupa'nın önünde sorun olmaya devam edeceğini belirten Kuğucuk, Çin meselesinin hala ne olduğu bilinmeyen bir yapıda olduğunu belirtti. 

ERKEN SEÇİM

Dolar


ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder, FED'in faiz artırımına yönelik açıklamaları, Çin'den kötü veriler gelmesi ve erken seçim söz konusu olursa dolarda 2,70 TL'nin üstünde seviyelerin konuşulmaya başlanacağını belirtti.

Borsa

Uzmanlar erken seçimin kararlaştırılması sonrasında BIST 100 Endeksinde aşağı yönlü sert bir hareket beklendiğini kaydediyor. Finans Yatırım, erken seçimin gündeme gelmesi siyasi belirsizliğin uzun süre devam etmesine yol açacağından endeks üzerinde satış baskısının güçlenmesini ve endeksin 70-75 bin bandına gelmesini beklediklerini açıkladı. Garanti Yatırım ise erken seçime gidilmesi halinde ilk aşamada 75 bin-76 bin, ardından 70 bin-71 binli seviyelere yönelik risk fiyatlamasının gündeme gelmesinin beklenebileceğini belirtti.

Altın

Uzmanlar, Türkiye'de altın fiyatları Dolar kuru ve altının ons fiyatına göre belirlendiği için dolarda yaşanacak olası artışın altın fiyatları üzerinde de baskı yaratabileceğini vurguladı.
Fulya Öktem/Habertürk

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.