Ana içeriğe atla

1 SANİYE'DE MİLYON $'LIK ALIM

Bu sabaha karşı tüm dünyada saatlere “1 saniye ekleme” işlemi vardı. Borsalarda bir saniyede 5 milyon dolara yakın hisse alım-satımı yapıldığı için, finans piyasaları hayli gergin bir gün geçirdi.



Dünyanın güneş etrafından dönüş hızının yavaşladığını tespit eden astronomların isteğiyle, dün gece yarısını bu sabaha bağlayan saatlerde “dünya saatine” 1 saniye eklenirken, bu işlemin, ABD ve Asya borsalarının açık olduğu bir zamanda yapılması hayli korkuttu. Nitekim tüm dünyada “1 saniye içinde” borsalarda yaklaşık 5 milyon dolarlık alım-satım işlemi gerçekleşiyor.

30 Haziran’ı 1 Temmuz’a bağlayan gece gerçekleştirilen “ayarlama” gerçekleşti. Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemi’nin (IERS), dünyanın güneş etrafındaki dönüşünün yavaşlamasından kaynaklanan 1 saniyelik fazla zaman oluştuğunu, bunun da 2015 yılına 1 saniye eklenmesiyle çözüleceğini bildirmişti.

Yani gezegen yavaşlamış, ancak saatler aynı hızda ilerlemeye devam etmişti.

İşte, bilim adamları, bu problemi çözmek belirli zamanlarda saatleri “uyumlu” hale getirmek için bu işlemleri tekrarlıyor. 1972’den bu yana da 25 kez yapıldı.

Önlem işe yaradı mı?

IERS’in 2015 yılına 1 saniye daha eklemesinin, siber dünyayı olumsuz etkileyeceği konuşuluyordu. Nitekim son olarak 2012 yılında gerçekleşen saniye eklemede, teknoloji devlerinin siteleri ve internet dünyası olumsuz etkilenmiş, bazı şirketler problemlerle karşılaşmıştı.

Aynı gerginlik, para piyasaları için de söz konusu oldu. Bir önceki uygulama hafta sonunda gerçekleşirken, bu kez hafta arası ve ABD’nin yanı sıra Asya borsalarında da işlem saatine denk geldi. Tüm dünyada bir saniyede 4.6 milyon dolarlık işlem gerçekleştiği belirtilirken, sadece Kore, Japonya ve Avustralya borsalarında bir günde 3.7 milyar dolarlık işlem yapıldığı hatırlatılıyor.



Yine Amerikan borsalarına hisse alım-satımı için 1 saniyede 1.4 milyon mesaj gittiği belirtiliyor. Hal böyle olunca da, endişe pek de yersiz görünmüyor.
Bunun için Amerikan borsalarında işlemler 5 dakika kadar durdu. Asya ve Avustralya borsaları ise, zaman ayarlamasını önceden yaparak, işlem gerçekleştiğinde “saatleri eşitlemiş olmayı” planladı. Tabii tüm bunlara rağmen ters giden bir şey olup olmadığını da “zaman” gösterecek!

Bununla birlikte Amerikan ordusunun da bu tehlikeyi nasıl savuşturduğu şimdilik belirsiz. Çünkü yetkililer, büyük bilgisayar ağlarının söz konusu işlemi “hıçkırık” olarak algılayacağını, sorunun, bir dakikanın “61 saniye” olmasından kaynaklandığını vurguladılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.