Ana içeriğe atla

İŞTE EN HIZLI BÜYÜYEN İŞ VE BAYİLİK ŞARTLARI

Pazarın hacmi 300 milyon dolara ulaştı. Potansiyeli hala çok yüksek olan pazarın öncü markaları şube açma yarışına girdi. İşte ünlü pizza markalarının franchise şartları...
İşte en hızlı büyüyen iş ve bayilik şartları

Yılda ortalama yüzde 25 büyüyen pizza pazarının hacmi 300 milyon dolara ulaştı. Potansiyeli hala çok yüksek olan pazarın öncü markaları şube açma yarışına girdi. İşte ünlü pizza markalarının franchise şartları...
TÜRKİYE pizza pazarı müthiş bir büyüme hızı yakaladı. Markalar arasında görülmemiş bir rekabet var. Bir yandan kalite ve hizmet anlayışı gelişirken diğer yandan fiyatlar düşüyor. Pizza artık hemen her kesimden insanın tüketebileceği bir yemek haline geldi.
Yaygınlıkta hamburger restoranlarını sollayan pizza zincirleri neredeyse lahmacuncu-kebapçılarla yarışacak duruma geldi. Pizza tüketimindeki bu hızlı büyüme süreci girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratıyor. Şube sayısını artırıp markalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen pizza restoranları, cazip koşullarla franchise veriyorlar...
PAPA JOHN’S
60 şubeye kadar yolu var
Merkezi ABD'nin Kentucky eyaletine bağlı Louisville şehrinde bulunan Papa John's, dünyanın üçüncü büyük pizza şirketi konumunda. Papa John’s’un Türkiye’de tamamı İstanbul’da olmak üzere 14 şubesi var. Papa John’s Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaztürk, “2012 sonuna kadar şube sayımızı 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. 2013 yılının ikinci yarısına kadar İstanbul’daki şube sayımızı daha da artırarak büyümeyi planlıyoruz. Yeni açılacak şubeler için İstanbul dışından gelecek franchise taleplerini de değerlendiriyoruz” diyor.
Türkiye’de 60 şubeye kadar hizmet verebilecek şekilde yapılanan Papa John’s’un geleneksel pizzalarının hamuru, bölgesel kalite kontrol merkezlerinde filtrelenen suyla taze olarak hazırlanıyor. Dondurulmuş hamur kullanmamasıyla tanınan Papa John's, pizzalarında sadece salkım domatesten yapılarak taze paketlenmiş (konsantre olmayan) domates sosu kullanıyor. Salkım domatesler koparıldıktan sonra ortalama altı saat içerisinde konserve haline getiriliyor. Peynir olarak yüzde 100 mozzarella kullanan Papa John’s, garnitürde de yüksek kaliteyi tercih ediyor.
Telefon: 0216 478 01 77
E-posta: merkez@pjgida.cok.tr
Web: papajohns.com.tr
LITTLE CAESARS
22 restoran açacak
Little Caesars, yıl sonuna kadar 22 yeni restoran açmayı hedefliyor. Franchising sistemiyle açılacak restoranlar için Eskişehir, Kayseri, Çorlu, Denizli, Manisa, İzmir, Ankara, Konya, Bursa, Edirne, İzmit, Sakarya, Yalova, Bolu ve Tekirdağ’a öncelik verilecek. Little Caesars, son olarak İstanbul Kabataş’ta şube açtı. Böylece İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde 83 şubeye ulaşmış oldu. Bu şubelerin 11’i franchisee’ler tarafından işletiliyor.
Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Genç, “2011’i orta ve uzun vadeli planlamalar doğrultusunda yüzde 100’e yakın büyümeyle kapattık. Bu yılki büyüme hedefimiz ise yüzde 25” diyor.
Little Caesars, 1959 yılında ABD’de kuruldu. Halen 23 ülkedeki 3 bin 500 restoranıyla faaliyet gösteriyor. Marka, 1996 yılında Çelebi Holding temsilciliğiyle Türkiye’ye pazarına girdi. Türkiye’deki ilk Little Caesars restoranı ise İstanbul Bakırköy’de açıldı.
Telefon: 0216 666 67 52
E-posta: franchise@littlecaesars.com.tr
Web: littlecaesars.com.tr
SBARRO
Bu yıl yüzde 30 büyüme bekliyor
Sbarro’nun halen 33 ülkede bine yakın restoranı var. Marka, Türkiye’de 2007 yılından bu yana TAB Gıda master lisansıyla faaliyet göstiyor. 28 ilde 91 restoranı bulunuyor. Bunların 5’i franchise şeklinde. Diğerleri ise TAB Gıda tarafından işletiliyor.
TAB Gıda Franchise ve Emlak Direktörü Can Sepkin, “Sbarro restoranlarını bu yıl yüzde 30 büyümesini bekliyoruz” diyor. Son Sbarro restoranı Samsun’da açıldı. Şu sıralar KKTC’de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yeni bir restoran açılması planlanıyor. 2012 sonuna kadar 9 restoran açmayı hedefleyen Sbarro, özellikle bulunmadığı illere öncelik veriyor.
Bir Sbarro restoranının yatırım tutarı restoran tipi ve büyüklüğüne göre değişiyor. Sepkin, bu konuda yatırım tutarının 400 bin dolar + KDV’den başladığını söylemekle yetiniyor. Buna proje, kaba ve ince inşaat, tesisat, oturma grupları, dekorasyon, soğuk odalar, mutfak ekipmanları, kasa ve bilgisayar sistemleri ile Sbarro’ya ödenen başlangıç lisans ücreti dahil. Sürekli franchise ödemesi ise net ciro üzerinden yüzde 13.
Franchise adaylarında standartları karşılayabilecek restoranlara sahip olmanın yanı sıra girişimci ruha ve başarma hırsına sahip olma şartı aranıyor. Can Sepkin, “Aynı zamanda adayların başarılı bir iş geçmişi, yönetim tecrübesi ve yatırımın gerektirdiği finansal kaynaklara da sahip olmaları gerekiyor” diyor.
Telefon: 444 72 27
Web: sbarro.com.tr
DOMINO’S PİZZA
2017’de 600 şubeye ulaşacak
Türkiye’de 15 yıldır faaliyet gösteren Domino’s Pizza, bu yıl 23 yeni restoran açtı. Yıl sonuna kadar 47 restoran daha açacak. Domino’s Pizza’nın halen 36 ilde 246 şubesi bulunuyor. Bunların 79’u şirket tarafından işletiliyor. Diğerleri ise franchising sistemiyle açılmış.
Domino’s Pizza Genel Müdürü Aslan Saranga, “Önümüzdeki 5 yılda yatırımlarımıza devam ederek tüm Türkiye’ye ulaşmayı hedefliyoruz. Şube sayımızı yine son derece etkin ve başarılı franchising sistemimizle artıracağız. 2017 sonunda 600 şube ve 10 bin çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.
Domino’s Pizza, bu yılın sonuna kadar 10’u aşkın yeni franchisee’i daha bünyesine katmayı hedefliyor. Daha önce büyük şehirler ağırlıklı büyümeyi tercih eden markanın son dönemde orta ve küçük ölçekli şehirlere ağırlık verdiği dikkat çekiyor. Bu doğrultuda öncelikle Şanlıurfa, Aksaray, Karabük ve Kastamonu’da şubeler açılacak. Lokasyona karar verirken bölgenin demografik verileri, hane halkı, meslek ve eğitim durumu, gelir grubu, bölgedeki trafik gibi birçok kriterler analiz edilerek potansiyel tespit ediliyor.
Domino’s Pizza’nın Gebze, İzmir ve Ankara’da üretim tesisleri var. Saranga, Anadolu’daki büyümeyi destekleyebilmek ve doğudan gelen talepleri karşılayabilmek için bir üretim tesisi daha kuracaklarını açıklıyor.
Domino’s Pizza, 2011’de yüzde 100 yerli ürün kullanarak 5 bin 300 ton taze üretilmiş özel Domino’s hamuru, 2 bin ton mozzarella peyniri, bin ton pizza sosu ve bin 200 ton et tüketmiş.
Telefon: 0212 280 93 36
E-posta: info@dominospizza.com.tr
Web: dominos.com.tr
PİZZA PİZZA
130 şubesi var
Pizza Pizza, 2012 sonuna kadar şube sayısını 140’a çıkarmayı hedefliyor. Geçen hafta Çorlu’da yeni bir restoran daha açan şirketin şube sayısı 130’a, faaliyet gösterdiği il ise 46’ya ulaştı. Pizza Pizza Genel Müdürü Tolga Türker, “Son beş yıldır kesintisiz yüzde 20’nin üzerinde büyüyoruz. Bu yıl da ortalama yüzde 25 büyüme potansiyeli yakaladık” diyor.
Pizza Pizza, franchising sistemiyle yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da şubeler açıyor. Markanın halen İran ve Irak’ta ikişer restoranı var. Birkaç ay içinde Irak’ta 3 şube daha açacak. Azerbaycan’da 1, Rusya’da da 2 şube açılması planlanıyor.
İzmir merkezli Pizza Pizza, 1995 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 1999’da Torbalı’da üretim tesisi kuran şirket, tüm şubelerinin ihtiyacını tam entegre bu tesisten karşılıyor. Torbalı’da üretilen ürünler soğuk zincir kırılmadan şubelere sevk ediliyor. Pizza Pizza’nın üretim tesislerinde et ve hamur üretim bölümleri ayrı ayrı yapılandırılmış. Mönüde yer alan pizzalarda kullanılan şarküteri ürünleri, şirketin entegre tesislerinde yüzde 100 dana etinden üretiliyor.
Telefon: 0232 853 70 70
E-posta: bilgi@pizzapizza.com.tr
Web: pizzapizza.com.tr
TADIM PİZZA
Franchise bedeli 12 bin 500 dolar
Tadım Pizza, 1984 yılında Ankara’da kuruldu. 2006’da HD Grup tarafından satın alındı. Halen İstanbul, Ankara, Bursa ve Samsun’da 25 şubesi var. Bunların 21’i franchising sistemiyle açılmış. Yıl sonuna kadar İstanbul, Kayseri, Mersin, Antalya ve Samsun’da franchising sistemiyle yeni şubeler açılacak. Tadım Pizza Marka ve Operasyon Sorumlusu Cebrail Turhan, franchise giriş bedeli olarak restoran için 12 bin 500, ekspres şubeler içinse 7 bin 500 dolar talep ettiklerini söylüyor.
Tadım Pizza da diğer markalar gibi yer seçimi konusunda titiz davranıyor. Alışveriş merkezleri ya da iş merkezleri gibi potansiyeli yüksek yerlerdeki dükkanlar tercih ediliyor. İşyeri büyüklüğü restoranlarda 100-200, ekspres şubelerde ise 70-100 metrekare arasında değişiyor. Tadım Pizza, yurtiçindeki şube sayısını 50’ye çıkardıktan sonra yurtdışında da şubeler açmayı hedefliyor.
Telefon: 0312 219 04 44
E-posta: bilgi@tadimpizza.com.tr
Web: tadimpizza.com.tr
PİZZA TOMATO
22 çeşit pizzası var
İzmir merkezli Pizza Tomato’nun halen İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Muğla, Burdur ve İstanbul’da toplam 35 şubesi bulunuyor. Bunların 31’i franchising sistemiyle açılmış. 4’ü ise şirket tarafından işletiliyor. Pizza Tomato Franchise Sorumlusu İbrahim Yazgan, “Franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam ediyoruz. 2012 sonuna kadar 5 yeni şube daha açacağız. Türkiye genelinden gelecek tüm franchise taleplerini değerlendiriyoruz” diyor.
Bir Pizza Tomato restoranının franchise giriş bedeli ve diğer tüm masraflar dahil toplam yatırım tutarı 200 bin TL. Pizza Tomato restoranlarında 22 çeşit pizza servis ediliyor.
Telefon: 0232 381 86 67
E-posta: info@pizzatomato.com.tr
Web: pizzatomato.com.tr
PİZZA HOUSE
Toplam yatırım tutarı 200 bin TL
Pizza House, 1999 yılında kuruldu. 2004 yılında franchise vermeye başladı. Halen 24 ilde 29 restoranıyla hizmet veriyor. Bu şubelerin 26’sı franchising sistemiyle açılmış. Pizza House ortaklarından Bilgin Coşkun, “Franchising sistemiyle yeni şubeler açıyoruz” diyor. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 26 bin 500 dolar talep ediyor. Bir şubenin toplam yatırım tutarı 200 bin TL.
Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5 olarak tespit edilmiş. Şube için alışveriş merkezleri ya da ana cadde üzerinde 140 metrekarelik dükkanlar tercih ediliyor.
Pizza House pizzaları odun ateşinde pişiriliyor. Restoranlarda ince hamurlu, sosunda ve hamurunda sızma zeytinyağı bulunan İtalyan pizzası sunuluyor. Sandviçlerin yanı sıra salata ve yine İtalyan tarzı makarna çeşitleri de var.
Telefon: 0212 275 77 66
E-posta: info@pizzahouse.com.tr
Web: pizzahouse.com.tr
PIZZARIUM
Muğla’dan çıktı Marmara’ya açılıyor
Muğla merkezli Pizzarium’un halen Marmaris ve Muğla’da birer şubesi bulunuyor. Franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını belirten Pizzarium Franchise Sorumlusu Acar Ünlü, “100 metrekare büyüklüğündeki bir restoranın toplam yatırım tutarı 200 bin ile 210 bin TL arasında değişiyor” diyor. Pizzarium, yeni şubeler için Ege ve Marmara bölgelerinden gelecek franchise taleplerine öncelik veriyor.
Pizzarium, henüz yeni bir marka. 2007 yılında kurulmuş. İlk franchise şubesini 2011’de Marmaris’te açmış. Türk damak tadına uygun pizzaları, yan ürünleri ve bölgesindeki iddialı restoranlarıyla kısa sürede dikkat çekmeyi başarmış.
Telefon: 0252 413 03 94
E-posta: info@pizzarium.com.tr
Web: pizzarium.com
DR. PİZZA / ISPARTA
Ispartalı pizzacının hızlı yükselişi
Genelde yabancı markaların hakim olduğu pizza pazarında faaliyet gösteren
Isparta merkezli Dr. Pizza, Anadolu’da yeni şubeler açarak büyüyor. Dr. Pizza'nın sahibi Turan Toklu, “Şirketimizi 1996 yılında kurduk. Yüzde 100 yerli bir markayız. Bu işe başladığımızda birçok zorluk yaşadık ama hepsini yenmeyi başardık. Önce Ispartalılara pizzamızı sevdirdik. Daha sonra komşu illerden başlayarak şube sayımızı artırdık” diyor.
Dr. Pizza’nın halen Isparta, Ankara, Antalya, İzmit, Konya ve İstanbul’da toplam 7 şubesi var. Şirketin pizza üretim tesisi de Isparta’da bulunuyor. Burada üretilen 30 çeşit pizza, soğuk zincir kırılmadan şubelere sevk ediliyor. Mevcut tesisin en fazla 20 şubenin pizza ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu belirten Toklu, “Bu sayıya ulaştıktan imalathaneye ek bir yatırım yaparak kapasiteyi artıracağız” diyor.
Dr. Pizza, bu yıl özellikle Antalya’da şubeleşme çalışmalarını hızlandıracak. Şirketin halen Antalya merkezde bir şubesi bulunuyor. Bu yıl Antalya’nın ilçelerinde de şubeler açılacak.
Telefon: 0246 213 33 33
Web: drpizza.com.tr
Ali Tanju YILMAZTÜRK / Papa John’s Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
“Pizza pazarı yüzde 25 büyür”
Gıda, Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Bu sektörde
fast food pazarı önemli bir yer teşkil ediyor. Fast food pazarı her yıl yeni oyuncuların girmesiyle önemli ölçüde büyüme kaydediyor. Pizza ise Türk insanın damak zevkine olan yakınlığıyla en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor.
Pizza pazarı son yıllarda müthiş bir büyüme hızı yakaladı. Yılda ortalama yüzde 20 büyüyen pazarın hacmi yaklaşık 300 milyon dolara ulaştı. 2012 yılında da hız kesmeyen sektörümüze ilgi büyük. Bu yıl da sektörün yüzde 20 ila 25 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz.
Aslan SARANGA / Domino’s Pizza Genel Müdürü
“Fast food pazarı 2 milyar TL’ye koşuyor”
Kolay ulaşılabilir gıda sektörü, yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyor. 2011’de 1.5 milyar dolar civarında oluşan pazarın bu yıl 1.8 milyar doyara yükseleceği tahmin ediliyor. Genç nüfus, gelişen ekonomi, büyük şehirlerdeki hızlı yaşam tarzı, çalışan kadın sayısının artması gibi etkenler fast food sektörünün büyümesinde önemli rol oynuyor.
Ersan Çıplak/Para

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.