Ana içeriğe atla

HANGİ PATRONLAR TARIMA NASIL YATIRIM YAPIYOR?

Patronların 'toprak' merakı çorak arazi fiyatlarını bile uçurdu. İşte parayı araziye gömenler..
Hangi patronlar tarıma nasıl yatırım yapıyor?

Patronların 'toprak' merakı arazi fiyatlarını uçurdu. Patron, şirket genel müdürü, mühendis, avukat ve sanayici gibi birçok meslek grubundan kişinin tarım ve hayvancılık alanında yaptığı yatırımlar, verimli toprakların yanı sıra çorak toprak fiyatlarını da artırdı. 'Çiftçi patronlar'ın yatırımlarıyla bazı bölgelerde ekili olmayan dönüm fiyatları 3 bin liradan 15 bin liraya kadar yükselirken, çorak araziler de kapışıldı.
HANGİ GRUPLAR TARIMA YATIRIM YAPIYOR?
Tarım ve hayvancılık sektörüne son birkaç yıldır yatırım yapanlar arasında Koç, Doğan, Cıngıllıoğlu, Arıkanlı, Esas, Silkar, Söktaş gibi holdinglerle, Global Menkul Kıymetler, Saray Halı, Sancak, Özler, Öztiryaki ve Orka gibi gruplar bulunuyor.
YALÇINTAŞ'IN KOYUNLARI VAR
Tahincioğlu ailesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tekstilci Remzi Gür gibi sanayicilerin yanı sıra bu alana giren İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da İzmir'in Kınık ilçesinde tarım yatırımı yaptı ve Çatalca'da koyun yetiştiriciliğine başladı.
STRATEJİK NEDENLER DE VAR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayici ve iş adamı kimliğiyle bilinen patronların tarım ve hayvancılık sektörüne ilgisini, tarımı ''stratejik'' görmelerine bağladı.
İş dünyasında son yıllarda tarım sektörüne yatırım yapanların sayısının ciddi biçimde arttığına dikkat çeken Bayraktar, ''Tarım yatırımı yapan holdingler arasında otomotivden tekstile, enerjiden inşaat ve turizme kadar farklı sektörlerden irili ufaklı birçok grup bulunuyor. Bu ilginin ve yatırımların arkasında ise geleceğe yönelik beklentiler var. Yatırımcıların kendi uzmanlığı olmamasına rağmen tarımı seçmesi, sektörü stratejik olarak görmesinden kaynaklanıyor. Özellikle tarıma ve alt dalı olan hayvancılığa geleceğin sektörü olarak bakılıyor'' dedi.
TARIM SANAYİLEŞİYOR
Küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, tarımsal alanların daralması, biyoyakıt kullanımı, su kıtlığı gibi nedenlerle gıdanın öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Şemsi Bayraktar, ''Bitkisel ve hayvansal üretim ciddi bir potansiyel arz ediyor. Büyük gruplar da sektörün bu gücünden pay almak istiyor. Tarım sektöründeki sanayileşme eğilimi de iş adamlarını bu alana yönlendiriyor'' diye konuştu.
NEDEN TARIM İŞİNE GİRİYORLAR?
Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleri, AB çerçevesinde verilecek teşvikler, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) ait geniş çiftlikler ve hazine arazilerinin kiralama yöntemiyle tahsisinin de tarım yatırımlarına ilgiyi artırdığını vurguladı.
Şemsi Bayraktar, ''Bazı iş adamları bu işe gerçekten inanıyor, bazıları da kendi iş koluna hammadde sağlamak için üretim yapmaya başlıyor. Hobi olarak başlayarak işi büyütenler de var'' dedi.
FİYATLAR HIZLA YÜKSELİYOR
Manisa Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ise tarım ürünleri fiyatlarının son yıllarda dünya genelinde artmasının, büyükşehirlerde yaşayan şirket genel müdürü, doktor, avukat, mühendis, sanayici, tüccar gibi birçok meslek grubundan insanların tasarruflarını tarım sektöründe değerlendirmeye yönlendirdiğini söyledi.
''Çiftçi profili değişiyor'' diyen Türk, çiftçilikle hiç ilgisi olmayan çok sayıda farklı meslek sahibinin bağ bahçe satın almaya başlamasının tarla fiyatlarını da artırdığını söyledi. Türk, tarla fiyatlarında en fazla artışın verimli arazilerde yaşandığını ifade etti.
NE YETİŞTİRİYORLAR?
Alaşehir'de tarım alanlarının yüzde 97'sinde bağcılık yapıldığını bildiren Türk, verimli topraklarda fiyat artışının üç yıl öncesine göre 4-5 kat olduğunu bildirdi. Arazisi en fazla değerlenen yerlerin başında bağ alanlarının geldiğini belirten Türk, ''İki-üç yıl önce 2 liranın altında olan 1 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm bir dönem 4 liranın üzerine çıktı. Şu anda 3,80 kuruş. 10 ton üzüm, bugünkü fiyatlarla 38 bin liranın üzerinde para demek, çiftçiyi kurtarıyor. Bu fiyat çiftçiye kazandırınca kimse bağını satmaya yanaşmıyor. Daha önce 5 ile 7 bin lira olan 1 dönüm bağ alanı fiyatı 25-30 bin liraya çıktı. 30 bin liranın üzerinde fiyat verilse dahi kimse satmıyor'' diye konuştu.
Tasarruflarını değerlendirmek isteyenlerin, sadece çekirdeksiz kuru üzüm yetişen bağlar değil, çekirdekli sofralık üzüm, meyve bahçeleri, zeytinlik ve sera yatırımları için arazi aldığını ifade eden Türk, şöyle devam etti: ''Ceviz, kestane, meyve bahçesi ve sera son yıllarda ikinci bir gelir arayanların yatırım alanı oldu. Çok büyük bahçeler, seralar kurulmaya başlandı. Toprağın değerini bilenler dağ taş demeden alıyorlar. Alaşehir'de jeotermal kaynak özellikle sera yatırımı yapmak isteyen büyük holdinglerin arazi arayışlarını artırdı. Antalya'dan bir yatırımcı sera kurmak için 300 dekarlık alan arıyor. Fiyatın önemi yok diyor, yeter ki arazi olsun. Uzun zamandır bulamıyor.''
EKİLİ OLMAYAN YERLER KAPIŞ KAPIŞ GİTTİ
Arazi fiyatlarındaki artışın sadece bağ alanlarında olmadığını belirten Türk, ekili olmayan, boş çorak tarlanın bile değerinin arttığını vurgulayarak, şunları söyledi:
''Ekili olmayan, fiyatı 3-4 bin lira olan normal tarlanın dönümü, 10-15 bin liraya satıldı. Şimdi de kimse satmıyor. İzmir-Denizli karayolu etrafındaki boş çorak araziler bile kapışıldı. Serinyayla'nın yüksek yerleri, Kemaliye, Gürpınar ve Soğanlı'nın etrafında bir dönem kimsenin bakmadığı arazilerin tamamı satın alındı. Etrafı çitlerle çevrilerek büyük ceviz, kestane, zeytin bahçeleri dikildi.''
İŞTE 'ÇİFTÇİ' PATRONLAR VE YATIRIMLARI:
Ramsey'in sahibi Gürmen Giyim'in ortaklarından Hüseyin Doğan, Aydın Sultanhisar'da 148 dönümlük modern bir sera kurdu.
Sel Group, Aydın Sultanhisar'da 8 milyon avro yatırımla 65 dönüm sera kurdu.
Özaltın Holding, 120 dönümlük bir sera oluşturdu.
Tahincioğlu, Salihli'de meyve bahçeleri kurdu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Turgutlu'da jeotermal seracılığa başladı.
Ethem Sancak, Ata-Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi ile sektörde faaliyet gösteriyor.
Koç Grubu, GAP'ın en büyük tarım ve besicilik işletmesini Şanlıurfa'da açtı. Grup, Denizli Acıpayam'daki devlet üretme çiftliğini de kiraladı.
Doğan Holding, Kelkit'te açtığı Doğu Anadolu'nun en büyük hayvan besi çiftliğiyle AB tarafından ödüllendirildi.
Cıngıllıoğlu Holding, Niğde'nin Bor ilçesinde 22 milyon dolarlık organik tarım yatırımı yaptı.
Global Menkul Kıymetler'in kurucu ortağı Erol Göker, Balıkesir Burhaniye'de 500 başlık bir hayvan işletmesi kurdu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.