Ana içeriğe atla

ÜNLÜ MARKET ZİNCİRİ SATILIYOR

Küresel perakende zinciri Real hipermarketler satılıyor.

Real hipermarketler ile ilgili görsel sonucu

Alman perakende devi Metro, toptan satışa odaklanmak için son dönemde işleri yolunda gitmeyen küresel perakende zinciri Real hipermarketler kolunu satma kararı aldığını açıkladı.
Haberturk’ün haberine göre, Metro CEO'su Olaf Koch, bir dönem oldukça yayılmacı bir politika izleyen grupta Kaufhof bölümünü de satmış Media Markt markasını bünyesinde bulunduran tüketici elektroniği kolu Ceconomy'den koparmıştı.
Öte yandan, bu strateji Metro'nun hisselerinde beklenen etkiyi yaratamayarak başarısız olmuş ve özellikle Rusya pazarında kötüye giden performans nedeniyle görünümü zayıflamıştı.
Geçtiğimiz yıllarda da Real'i satmak isteyen ancak alıcı bulamayarak başarılı olamayan Metro, geçtiğimiz çeyrek satışlarında yüzde 7.2 gerileme kaydetmişti. Satışlardaki düşüşün nedeni olarak da havaların aşırı ısınması ve erken kutlanan Paskalya Bayramı'nın etkili olduğu belirtilmişti.
AMAZON MU SATIN ALACAK
ABD'nin ardından dünyanın en büyük gıda perakende pazarı olarak gösterilen Almanya'da, Real için Amazon'a satış söylentileri ortaya atıldı. Analistler satışın 1 milyar euro değerinde olabileceğini belirtiyor.
Bununla birlikte, Alman perakende pazarında Aldi ve Lidl gibi indirimli zincirlerin varlığı nedeniyle yabancı oyuncular piyasada tutunmakta zorlanıyor. Son olarak Walmart, 1 milyar dolar zarar ettikten sonra 2006 yılında Almanya pazarından çekilme kararı almış ve tüm mağazalarını Metro'ya satmıştı. Söz konusu süpermarketler halen Real markasıyla hizmet veriyor.
Amazon'un Real ilgisi ise elektronik ticaret devinin geçen yıl 13.7 milyar dolar karşılığında organik gıda perakendeciliği yapan Whole Foods satın almasıyla ilişkilendiriliyor ve Jeff Bezos'un Almanya'da da etkin olan Amazon ile entegre olarak Almanya pazarına girebileceği gelen haberler arasında.
METRO DA SATILABİLİR
Öte yandan, Real'in çatı şirketi Metro için de el değiştirme durumu söz konusu olabilir. Alman yatırımcı grubu Haniel, elindeki yüzde 7.3 Metro hissesini bir Çek-slovak yatırımcı gruba satmış ve geri kalan yüzde 24.2 hisse için de ileri bir tarih için satış opsiyonu koymuştu.
Çek milyarder Daniel Kretinsky ve Slovak yatırımcı Patrik Tkac tüm Haniel hisselerini aldığı takdirde Metro'nun yüzde 31.5'luk kısmını ele geçirmiş olacak. Alman yasaları gereği yüzde 30 üzerinde hisseye sahip olan şirketin tamamını satın almak için teklif verebiliyor.
Geçen yıl yüzde 3.1 düşüşle 7.2 milyar euro ciro yapan Real'in bu satışlarının yüzde 2'si e-ticaret üzerinden gerçekleşti. Real'in 282 mağazası ve 34 bin personeli bulunuyor.
TÜRKİYE'DE İFLAS ETMİŞTİ
Alman perakende devi Metro Group’un 4 yıl önce Kayserili Beğendik’e sattığı Real Hipermarketler Zinciri için 2016 yılında iflas erteleme başvurusunda bulunulmuş ve kayyum atanmış, 2017 yılında da iflas kararı verilmişti.
Beğendik’in avukatı mahkemede yaptığı savunmada “Şirket borca batık durumda ayağa kaldırmamız mümkün değil” dedi.
Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, Beğendik Mağaza A.Ş'nin 130 milyon 758 bin TL, Beğendik Yiyecek şirketinin 11 milyon 443 bin TL, Real Hipermarketler'in ise 713 bin 639 TL borca batık oldukları kaydedildi.
Tüzel kişiliği ALVİ Hipermarketler A.Ş. olarak değişen Real Hipermerketler A.Ş. için İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 27 Temmuz 2017'de iflas kararı verilmiş ve şirket bünyesindeki 1700 çalışandan 600 kişi yasal hakları ödenmeden işten çıkarılmıştı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.