Ana içeriğe atla

BOTAŞ'TAN ZORLU ENERJİ'YE 50 MİLYON DOLARLIK İHTARNAME

Elektrik dağıtım şirketlerin borçlarını ödemekte zorlanıyor. Bunlarda birisi de Zorlu Enerji.

İlgili resim

Ülke genelinde yer alan 21 dağıtım bölgesini iki ya da üç şirketli konsorsiyumlar oluşturarak yöneten şirketlerin borçlarının 45 milyar doların üzerine çıktı. 
TL’deki erime elektrik fiyatlarındaki artıştan daha hızlı olunca bazı enerji şirketlerinin gelirleri borç ödemelerinin altında kaldı. Şirketlerin birçoğu peş peşe borç öteleme ve kredi yeniden yapılandırma için bankaların kapısını çalmaya başladı.
Şu ana kadar enerji şirketlerinin 6,1 milyar dolarlık borcu için yapılandırma görüşmeleri yapıldığı basına yansıdı. Bereket Enerji, 4 milyar dolarlık yapılandırma başvurusuyla öne çıkarken, bu rakam tüm özel sektör için en az 24 milyar dolar oldu.
Özelleştirme sürecinde 1.80 TL düzeyinde olan doların bugün 6.40 TL’ye fırlamasından olumsuz etkilenen elektrik dağıtım şirketlerinin yaşadığı mali sorunlar, sektörün finansal sürdürülebilirliği konusunda endişeye neden oluyor. Enerji şirketleri arasında zor durumda olan bir şirkette Zorlu Grubu'na ait olan Zorlu Enerji. 
Enerji piyasası kulislerine göre BOTAŞ, Zorlu Enerji'nin 50 Milyon Dolarlık borcuna karşılık ihtarname gönderdi.
Ancak Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun devreye girmesiyle BOTAŞ, 50 Milyon Dolarlık borç için Zorlu Enerji'ye 2 ay süre tanıdı.
OSMANGAZİ'Yİ 120 MİLYON DOLARA ALMIŞTI
Osmangazi Elektrik Dağıtım, devletten aldığı elektriğin borçlarını ödeyemediği için Zorlu Holding’e satılmıştı. Eskişehir, Afyon, Kütahya, Uşak ve Bilecik bölgelerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım’nın kamuya olan 120 milyon liralık borcunu ödeyerek devralan Zorlu’nun, yeni yatırımlar için bankalardan aldığı kredi borcunu ödemekte güçlük çektiği ileri sürülmüştü.
“Saatli bomba” benzetmesi
Bloomberg enerji sektöründeki dış borç için “saatli bomba” benzetmesi yapmıştı. TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu kur şoku nedeniyle maliyetlerin arttığını ancak enerji şirketlerinin yasal düzenlemeler ve tavan fiyat uygulaması nedeniyle fiyatları o düzeyde artıramadığını dile getirdi. İmamoğlu, yeniden yapılandırmaların sorunu çözmeyeceğini sadece erteleyeceğini vurgulamıştı.
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık ise elektrik şirketlerinin her yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık kredi geri ödemesi olduğunu ancak sadece 500 milyon dolarlık nakit üretebildiklerini dile getirdi ve yatırımcıların aradaki farkı kapatmak için ya nakit aktarmak ya da yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda olduklarını söylemişti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.