Ana içeriğe atla

MERKEZ FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Üst üste yedi kez faiz koridorunun üst bandında indirim yapan Merkez Bankası (MB) faiz kararını açıkladı.

Murat Çetinkaya ile ilgili görsel sonucu

Merkez Bankası faiz koridoru ve politika faizine dokunmadı. Merkez'in faiz kararı sonrası dolar, TL'ye karşı 2 kuruş değer kaybetti.
Merkez Bankası faizleri değiştirmedi, dolar hızla değer kaybediyor. Toplantı öncesi 3.07 lira seviyelerinde olan dolar sert düşüşle 3.05 lira seviyelerine geriledi.
FAİZLERİ SABİT TUTTU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarını sabit tuttu.
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. 
PPK, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,25'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. 
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 ve borç verme faiz oranı yüzde 9,75'te bırakıldı.
BİR SONRAKİ ADIM VERİLERE GÖRE ŞEKİLLENECK
*Kurul para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonrakİ adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekılleneceğını belirtmiştir
*Toplam taleptekı yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklemekte
*Dövız kuru ve dığer malıyet unsurlarındakı gelışmeler enflasyon görünümündekı iyileşmeyi sınırlamakta
*(Bunlar) para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir
*Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğıne dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmekte
CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ SINIRLANIYOR
*Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemekte
*Dış tıcaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamakta
*Avrupa Birliği ülkelerinin talebindekı artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmekte
*Alınan destekleyici teşvık ve tedbırlerın katkısıyla son çeyrekten ıtıbaren ıç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmekte
KESİN GÖZÜ İLE BAKILIYORDU
Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gideceğine kesin gözle bakılıyordu. Böylece üst bandın yüzde 8’e inmesi ve faiz koridorunun da yüzde 7.25 ile 8 arasında olması bekleniyordu.
Ancak dolarda üst üste gelen rekorlar piyaslaarı karıştırdı. Öyle ki dolar salı günü 3.1140 ile yeni zirvesini gördü. Dün ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un, Merkez Bankası’nın ihtiyaç duyulması halinde bu ayı pas geçebileceğini söylemesi, Merkez Bankası’nın faizlerde bir değişiklik yapmayacağı yorumlarına yol açtı.
Ancak bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz düşmanımdır, faize muhabbetim yoktur. Faizi bir sömürü aracı olarak görüyorum” açıklaması Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapabileceği görüşlerini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması öncesi 3.0570 liraya kadar gerileyen dolar yeniden 3.07 lira seviyelerine yükseldi. Şu saatlerde dolar 3.0723 liradan işlem görüyor ve Borsa İstanbul yüzde 0.22 puan yukarıda. Saat 14.00’de Merkez Bankası Para Kurulu toplantısı sonuçlarını açıklayacak. 
7 KERE İNDİRDİ
Merkez Bankası, bu yılın mart ayından itibaren faiz koridorunun üst bandında üst üste yedi kez kesintisiz indirim yaptı. Son olarak eylül ayındaki toplantıda koridorun üst bandında 25 puanlık daha indirim yapıldı ve koridor yüzde 7.25-8.25 bandına geldi. Merkez Bankası son yedi ayda 250 baz puan indirim yaptı. 
Piyasa uzmanları Merkez Bankası’nın yedi aydır kesintisiz yaptığı indirimlerin kredi faizlerine yansımadığını da hatırlatarak, bu nedenle pas geçme ihtimalinin güçlendiğini dile getirdiler. Son iki aydır Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlere rağmen bankaların tüketici ve şirketlere kullandırılan kredi faizlerine yansımaması tartışma konusu oldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.