Ana içeriğe atla

RUSYA İLK GÜNDE TÜRK FİRMALARA 15 İHALE AÇTI

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik atılan adımların ardından, Türk inşaat firmalarının 15 ihaleye davet aldığı belirtildi.



Çimentoda ilk sipariş maillerinin geldiği ifade edilirken tur satışları da başladı. İlk charter 7 Temmuz’da geliyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki normalleşme süreci ilk meyvelerini hızlı verdi. İnşaat projeleri raftan inerken, Rus tur operatörlerinin bir kısmı Türkiye'ye tatil paketi satışlarına başladı. Çimento sektöründe ilk siparişler geldi.

STK'LAR YOLA ÇIKIYOR

İş dünyası örgütleri de bayramdan sonraki iş ajandalarının ön sıralarına Rusya ziyaretlerini almaya başladı. Makine Tanıtım Grubu, TÜGİAD, TUGİK ve TİM'e bağlı ihracatçı birlikleri yakın zamanda heyetler halinde Rusya'nın yolunu tutacak. STK temsilcileri özellikle vizelerin yeniden kalkmasıyla bu ziyaretlerin artacağına vurgu yapıyor.

İNŞAAT: TEK GÜNDE 15 İHALE

İki ülke arasındaki iyileşme sürecinde en hızlı gaza basan sektör inşaat oldu. Türk inşaat şirketleri, Rusya'daki eski iş ortaklarıyla irtibata geçti. İhale yasağı resmi olarak kalkmamasına rağmen Türk firmaları yerel yönetimler üzerinden ihalelere davet almaya başladı. Edinilen bilgiye göre, sadece dün 15 civarında ihale için Türk firmalarının da hazırlanmasına onay çıktı.

DÜNYA KUPASI

St. Petersburg'da 300 km'lik bir yol inşa projesi, Novosibirsk'teki gübre fabrikası ve Moskova yakınlarındaki demirçelik fabrikasının inşası için çıkılacak ihalelerde Türk firmaları da yer alacak. Sabah'a değerlendirmelerde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği, 2018 Dünya Futbol Şampiyonası'nın Rusya'da yapılacağını belirterek, buradaki potansiyele vurgu yaptı. Görüşme trafiğinin başladığını ifade eden birlik yetkilileri, "2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda birçok tesisin zamanında tamamlanması için Türk firmaları tercih edilmişti. 2018'de Rusya'da Dünya Futbol Şampiyonası olacak. Bu kapsamda yapılacak kentsel alt ve üst yapı projelerinde de firmalarımız yer almak için bugün itibarıyla hazır durumda" dedi.

GIDA: MEYVE-SEBZEDE HAREKETLİLİK OLACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye-Rusya arasında düzelmeye başlayan ilişkileri değerlendirdi. Çelik, "Bu durum büyük hareketlilik sağlayacak. İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisi faydasını görecek" dedi.

Bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, 15-20 gün kadar önce iki ülkenin tarım bakanlıkları düzeyinde temaslar yapıldığına dikkat çekerek, "O zaman da iki ülkenin üreticisi üzerinde yarattığı etki konusunda her iki taraf da hemfikirdi. 6-7 aydan beri yaşanan bu kötü dönem inşallah bir daha yaşanmaz. Tamamen kapanmış olmasını diliyorum" diye konuştu. Bakanlar Kurulu'nda konunun enine boyuna değerlendirileceğine dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: "İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisi faydasını görecek. Bu süreçte başka ülkelerin üzerinden ürünleri ulaştırmaya çalıştık, yeni pazarlar bulduk ama bunun bir maliyeti vardı." Çelik, Türkiye'nin Rusya'dan buğday ithal ettiğini, ilişkilerin bozulmasının Rus üreticisine de ciddi şekilde mağdur ettiğini belirtti.



TURİZM: MEDVEDEV'DEN ÇAĞRI: ACELE EDİN

Rus tur operatörlerinin bir kısmı Türkiye tatil paketi satışlarına başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye yönelik tur satışı ve charter uçuşları kapsayan yaptırımların kaldırılmasına yönelik kararnameyi imzalamasının ardından turizmde de hareketlilik başladı. Aralarında Tez Tour ve Pegas Turistik gibi tur şirketlerinin bulunduğu firmalar internet üzerinden Türkiye'ye tur paketi satışlarını başlattı.



YANSIMA BAŞLAR

Uçak krizinin ardından 1 Aralık 2015'te durdurulan Rusya'dan, Türkiye'ye yönelik charter uçuşları da 7 Temmuz'da başlıyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ruslar'a "Türkiye'de tatil yapmayı sevenler bu olanağı bu sezon elde etsin" dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları da Rusya ile ilişkilerde yaşanan olumlu gelişmelerle ilgili olarak, "Ağustos ve eylülde özellikle Antalya bölgesindeki otellere ciddi katkısı olacak" dedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ ise temmuz ortalarında Rusya'dan turist girişlerinin olacağına dikkati çekerek, telefonların geldiğini belirtti.

ÇİMENTO: İLK SİPARİŞLER GELMEYE BAŞLADI

Çikolatadan cama, çimentodan kimyasal ürünlere kadar Rusya'ya gönderilen tüm kalemlerde eski müşteriler sipariş yağdırıyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, hem üyelerinin hem de kendi şirketinin yeniden bu tip siparişleri almaya başladığını söyledi. Çuhacı, "Daha önce yılda 150 bin ton ihracat yaptığımız müşterimiz arayarak Rusya'ya davet etti. Mailde yine eskisi gibi çimentoyu bizden almak istediklerini belirttiler. Bayramdan sonra Rusya'ya gideceğim. Aynı durum derneğimizin diğer üyelerinde de yaşanıyor" diye konuştu.



Sabah

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.