Ana içeriğe atla

STANDARD & POOR'S 'TAN TÜRKİYE'YE STRATEJİK UYARI

Standard&Poors, Türkiye'nin 2015 sonundan önce sabit bir hükümete kavuşmasının olası görünmediğini belirterek, siyasi gerilimin güveni zedeleyerek yatırımların ertelenmesine neden olacağını ve büyümenin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors, Türkiye'nin 2015 sonundan önce sabit bir hükümete kavuşmasının olası görünmediğini belirterek, siyasi gerilimin güveni zedeleyerek yatırımların ertelenmesine neden olacağını ve büyümenin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.
 
S&P'den yapılan açıklamada, "Türkiye sınırlarındaki jeopolitik gerginlikler ve PKK ile şiddetin yeniden tırmanmasıyla beraber ele alındığında bu belirsizlikler güvenin zayıflaması ve yatırımların ertelenmesi üzerinden büyümeyi olumsuz etkileyebilir" denildi.
 
Yıl başından bu yana TL'nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybederek tarihi düşük seviyelere gerilediği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:
 
"Tüketici güveni ve enflasyon üzerindeki etkileri bir yana, merkez bankasının enflasyon hedefi ve genel politika uygulamalarına dair kredibilitesini de azaltacağı göz önüne alınınca zayıflayan liranın yatırımcıların Türk varlıklarına olan iştahını da azaltabileceğini düşünüyoruz. Çin'in son dönemlerde para biriminde gerçekleştirdiği devalüasyonun ardından gelişen piyasa varlıklarında meydana gelen satışlar ve ABD Merkez Bankası Fed'in bu yılın sonuna doğru para politikasını sıkılaştıracağı beklentileri de göz önüne alındığında bu durum daha açık görülebiliyor."
 
Zayıflayan liranın AB ülkelerine olan ihracatına yönelik düşük talebin ve Rusya, Irak ve Suriye gibi ülkelere yapılan satışların azalmasının etkilerini dengeleyemediği kaydedilen açıklamada, "Türkiye'nin nominal döviz kurundaki kaybın önemli bir kısmı yüzde 5'lik resmi hedefin oldukça üzerinde ve Temmuz'da yıllık bazda yüzde 6.8 olan enflasyon oranından kaynaklanıyor. Türkiye'nin dış ticaretinin düşen petrol fiyatlarından faydalanması gerekirken, bu durum bizim 2015 yılı sonu itibariyle GSYH'nin yüzde 4.7'si olmasını beklediğimiz cari açıkta daha çok daralmayı tetiklemedi" denildi.
 
Hazine ile kredi derecelendirme sözleşmesi olmayan Standard&Poor's Türkiye'yi yatırım yapılabilir notun bir basamak altında BB+ seviyesinde negatif görünümle derecelendiriyor. S&P'nin Türkiye hakkındaki ilk not gözden geçirmesini 6 Kasım'da açıklaması bekleniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.