Ana içeriğe atla

PATRONLAR ARTIK KİRALAMA YAPIYORLAR

Türkiye'de yeni otomobillerin yüzde 10'unu satın alan araç kiralama operasyonları, kurumsal şirketlerle büyüyor. Patronlar, gider kalemlerini azaltmak için kiralama yapıyor.



Türkiye'de yeni otomobillerin yüzde 10'unu satın alan araç kiralama operasyonları, kurumsal şirketlerle büyüyor. Patronlar, gider kalemlerini azaltmak için kiralama yapıyor

Avrupa'da otomobil sektörünün en önemli alıcısı filo kiralama pazarı Türkiye'de hızla ilerliyor. Şirketlerin önemli bölümü artık araç satın almak yerine finansal ve operasyonel avantajları nedeniyle kiralamayı tercih ediyor.

Avrupa Birliği'nde satılan yeni otomobillerin yüzde 60'ını araç kiralama şirketleri satın alıyor. Bu oran Türkiye'de henüz yüzde 10 civarında. Ancak sektör her yıl yüzde 15-20 oranında büyüyor. Kurumsal şirketler, lüks segmentteki otomobilleri, toplu para ödememek, bakım, kasko, kaza gibi gider kalemlerini azaltmak gibi nedenlerle kiralıyor. 



ZAMAN KAYBINI ÖNLÜYOR 

Lüks otomobil kiralama işini Aralık 2014'te hayata geçiren Corporent'in kurucu ortağı Barkın Pınar, premium segmentte kiralama yaptıklarını ve hedeflerinin kısa sürede ikiye katlandığını belirtiyor.

Bu yıl sonuna kadar 100 araç olarak düşündükleri otomobil parkının, 200'e çıkarılması için hedeflerini revize ettiklerini vurgulayan Pınar, "Örneğin bir şirket araç parkı kurmak istiyor. Bunun için 3 tane uzun dönemli sözleşme yapıyor. Aradan bir ay geçiyor, her zaman çalıştığı şirkete giderek 3 günlüğüne otomobile ihtiyacı oluyor ama mevcut şirketler kısa süreli kiralama yapamıyor. Bu nedenle bir başka şirketle daha çalışmak zorunda kalıyor. Bu da zaman kaybı anlamına geliyor. Biz bunların hepsini tek çatı altına topladık. 1 günden 48 aya kadar kiralama yapabiliyoruz" dedi. 

FİRMALARIN YARISI KİRAYA DÖNDÜ

Pınar'ın verdiği bilgiye göre, Coprorent'le çalışan şirketlerin yüzde 50'si mevcut araçlarını satarak kiraya döndüler. Bu da şirketlere finansman kolaylığı getiriyor. Pınar, kiralamanın avantajlarını da şöyle sıralıyor: "Satın aldığınızda toplu para ödüyorsunuz, bakımı, yağ masrafı, kaza riski bulunuyor. Kiralamada bu giderlerin hiçbiri yok. Kaza olursa kontağı kapatıp, yeni aracınızı alıyorsunuz. Şirketler kira faturasını gider gösteriyor." 
İbrahim Acar/sabah

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.