Ana içeriğe atla

KARŞILIKSIZ ÇEK TUTARI'NDA %72 ARTIŞ YAŞANDI

Artan enflasyon ve sonu gelmeyen zamlar karşılıksız çekte patlamaya yol açtı.

Artan enflasyon ve sonu gelmeyen zamlar karşılıksız çekte patlamaya yol açtı. 2015 yılının ilk çeyreğindeki karşılıksız çek tutarı, küresel krizin yaşandığı 2009’daki seviyeyi aştı. Yılın ilk üç ayında karşılıksız çıkan çek adedi 172 bin 557, tutarı ise 7,4 milyar lira oldu.

Türkiye’de artan enflasyon ve malzeme fiyatları esnafı zor duruma soktu. 2015 yılının ilk çeyreğinde Karşılıksız çek adedi ve tutarı dramatik bir şekilde arttı ve 2009 ve 2012 yılları ortalamalarının üzerine çıktı. 2014 yılı ile karşılaştırıldığında ise ortalama aylık karşılıksız çek tutarı yüzde 42,4 artış gösterdi. 2014’ün ilk 3 ayı ile karşılaştırıldığında ise bu yıl ilk çeyrekte yüzde 72 artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği risk merkezinde açıklanan karşılıksız çekler dosyasına göre; ABD merkezli küresel krizin en yoğun olduğu 2009 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 4,85 küçülme göstermiş, karşılıksız çek adedi 1 milyon 756 bin 778 adet, tutar olarak ise 23 milyar liraya yükselmişti.

Aylık olarak ortalama karşılıksız çek tutarı ise 1,9 milyar liraya ulaşmıştı.  Euro Bölgesi krizinin etkin olarak görüldüğü 2012 yılında Türkiye yüzde 2,3 büyüme gerçekleştirmişti. Karşılıksız çek adedi önceki yıla göre 943 bin 106’ya, karşılıksız çek tutarı ise 21 milyar liraya yükselmişti. Aylık ortalama ödenmeyen çek tutarı ise 1,7 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ilk çeyrekte ise 7,4 milyar liraya ulaştı. Bu sürede 172 bin 557 adet karşılıksız çek yazıldı.

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, geçtiğimiz günlerde yayınladıkları ‘2015 Türkiye Görünümü-Potansiyel Riskler ve Testler’ raporuna dikkat çekerek, TL’nin aşırı değer kaybetmesi ve büyümenin yavaşlaması sebebiyle reel sektörün olumsuz etkilendiğini belirtti.

2015 ilk üç aya ait karşılıksız çek rakamının artmasının bunun delili olduğunu ifade eden Karabulut, “Merkez Bankası’nın TL’nin değerini koruma ve enflasyonu dizginleme adına faiz adımında geç kalmaması gerekiyor. Merkez Bankası 2014 yılının ilk çeyreğinde 550 baz puan faiz artırımına gitmişti, eğer daha önce müdahale etmiş olsaydı ya da faiz artıracağına yönelik sinyaller gelseydi belki de 200 baz puan ile aynı etkiyi sağlayabilirdi. Yani faiz adımında geç kalınması daha kuvvetli bir faiz artışına neden oluyor.” dedi.

Karabulut, ‘Faiz artışı çare mi?’ sorusuna ise “Faiz konusunda ölçü kaçmadan reel sektörde çarkları durdurmadan adım atması, kamu harcamalarının artırılması, güven ortamının sağlanması, seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikalarının belli olması gerekiyor. Türkiye bu adımlarla vakit kazanırken, diğer taraftan yapısal reformları en kısa zamanda hayata geçirerek yeni bir hikâye oluşturmalı.” diye cevap verdi.
Arif Bayraktar/Zaman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.