Ana içeriğe atla

DÜNYANIN EN BÜYÜK SATIN ALMA ŞİRKETİ 4.4 MİLYAR DOLARA SATILDI

162 milyar dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük şirket satın almasına imza atan AOL, 4.4 milyar dolara satıldı.

2000 yılında 162 milyar dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük şirket satın almasına imza atan AOL, 4.4 milyar dolara satıldı.

Time Warner’a ödediği 162 milyar dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük şirket satın almasına imza atan, Huffingtonpost, Techcrunch ve Engadget gibi sitelerin sahibi AOL, 4.4 milyar dolara Verizon’a satıldı. 

Tarihler 10 Ocak 2000’i gösterdiğinde tüm dünya, tarihin gelmiş geçmiş en büyük şirket birleşmesinin duyurusuna uyandı. Internet dünyasının en hızlı yükselen şirketi American Online’ın CEO’su Stephen M. Case ve eğlence ve medya dünyasının dev ismi Time Warner’ın CEO’su Gerald M. Levin kameraların karşısına geçerek, dünyanın en büyük şirket birleşmesini duyurdular. AOL, Time Warner’ı toplam 162 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu satın alma 350 milyar dolarlık bir şirketin doğuşuna tanıklık ediyordu.

Ancak rüya uzun sürmedi. 2002 yılında AOL-TimeWarner, dünya tarihinin en büyük zarar rakamını açıklayan şirket olarak tarihe geçti. Tam 99 milyar dolar.

1999 yılında, Microsoft’un Internet Explorer’ına rakip olan, elle tutulur tek internet tarayıcısı olan Netscape’i 10 milyar dolar ödeyerek satın almıştı halbuki AOL daha bir yıl öncesinde. Sadece ABD’nin değil, tüm dünyanın en hızlı büyüyen, en değerli şirketi olmuştu.

Ama rüyalar uzun sürmüyor. Hemen bu satın almanın ardından ortaya çıkan “dot com burst” yani Internet BALONU, Nasdaq borsasının çöküşü,  99 milyar dolar ile dünya tarihinin bir yılda en çok zarar eden şirketinin doğuşuna sebep oldu. Heme ardından TimeWarner ve AOL ayrılarak yollarına ayrı şirketler olarak devam ettiler.

AOL, American Online ismini günümüzde kullanılan AOL’a çevirdi, rotasını da internet üzerinden yayın yapan medya organlarına…

Huffingtonpost’u 315 milyon dolara bünyesine kattı. Daha önce 25 milyon dolara bünyesine kattığı TechCrunch ve ondan önce satın aldığı Engadget’ın da anlaşmanın bir parçası olduğu WebLog’a ödediği 25 milyon dolar, içeriğin internet dünyasında parlayan yeni yıldız olduğunun göstergeleriydi.

4.4 Milyar dolara satıldılar

İşte zamanında hovardaca para harcayan, 10 milyar dolara Netscape’i, 162 milyar dolara TimeWarner’ı satın alan, daha sonra ise internet sitelerine, bloglara onlarca milyon dolar harcayan AOL, toplan 4.4 milyar dolara ABD’nin en büyük mobil operatörlerinden Verizon Wireless tarafından satın alındı.

Verizon da geçtiğimiz yıl, Vodafone Group’un elinde bulunan yüzde 45 hissesini 130 milyar dolara satın almasıyla gündemdeydi.

Verizon bu satınalma ile birlikte sadece ABD’nin değil, tüm dünyanın takip ettiği, teknoloji dünyasının nabzını tutan Engadget ve Techcrunch ile birlikte, dünyanın en büyük bağımsız Vatandaş Gazeteciliği blogu olan Huffingtonpost’un da sahibi oldu.

Kemalettin Bulamacı/Dünya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.