Ana içeriğe atla

RUSYA'DAKİ KRİZ'İN TÜRK ŞİRKETLERİNE ETKİSİ NASIL OLACAK?

DEİK Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Erkin, Rusya krizinin müteahhitlik sektörüne etkilerini anlattı.

DEİK Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Erkin, Rusya krizinin müteahhitlikte hak edişlerin gecikmesine neden olacağını söyledi.

DEİK Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Gürcistan İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, Rusya krizini değerlendirdi.
 
1998’de yaşanan büyük krizi hatırladığını ve benzer emareler gördüğünü söyleyen Erkin, “Ruble birden düşüşe geçmişti. Ve piyasada hemen mal sıkıntısı başladı. ‘Fiyatlar yükselecek’ diye duyum geldi ve insanlar bir an önce koşup mal almak istedi. Bu dönemi, o trajediyi hatırlamayanlar var. Ancak bu krizin iliklerine kadar işlediği, emekli maaşı sıfıra inen, rublenin kağıda döndüğünü gören insanlar da var. Bazı kadınlar meydanda bir tek yumurta satarken, bazıları da tek sabun satmaya çalışıyordu. Bu nedenle o dönem hatırlanmak istenmese de yaşayanlar hatırlayacaktır. Bunun baskı yaratacağını ve toplum için hareket ve paniğe yola açabileceğini düşünüyorum. Çünkü görünen milyarderleri bir tarafa bırakın, hala Rusya’da 100 dolara çalışan, emekli maaşı alan insanlar var. Kuyruklar başlayabilir. Bu durum 2-3 daha yaşanırsa daha ciddi boyutlara ulaşacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığında yaşananların Rusya tarafını çok önemsiyorum” diye konuştu.
 
Rusya krizini Türkiye açısından değerlendiren Erkin, şunları söyledi: “Rublenin değer kaybetmesi turist sayısında azalma yaratabilir. Çünkü 50 bin rubleye gelen şimdi 100 bin rubleye gelecektir. Orta gelirli insanların ekonomik durumlarını ciddi etkileyecektir. Diğer yandan Rusya Avrupa Birliği’nden alamadığı gıda maddelerini bizden alacağını söylemişti. Gıda fiyatları da iki katına çıkacaktır. Bununla beraber bizim tarafımızda patlama beklememek gerekiyor. Çünkü iç piyasada daralma olur. Rusya’nın ithalatı da etkilenir. Bu noktada da Türkiye’nin payından çok, Rusya’ya hayati mallar satanlar etkilenecektir. Elbette ödemeler de sıkıntı çıkacaktır.”
 
Hak edişler gecikecek

Rusya’nın yatırım ve müteahhitlik bütçesinde ciddi kısıntılar olacağını söyleyen Erkin, “Çünkü ilk iş, zaruri olmayan bu işleri kesmek oluyor. Yatırımların bir kısmı kesilecektir. Örneğin spor salonundan vazgeçeceklerdir. Bizim müteahhitler yüksek montanlı işler yapıyor. Mevcut alacaklarda sorun çıkacaktır. Hukuki açıdan sıkıntıya düşeceklerdir. Korkunç tablo çizmek istemiyorum ama durum böyle görünüyor” diye konuştu.
 
Ciddi bir krizin başlangıcı

“Her ne kadar petrol fiyatlarındaki düşüş için seviniyorsak da doların yükselişi bu durumu kompanse edecektir. Yani petrol fiyatlarının düşüşü zannetiğimiz kadar iç piyasadaki kazanımları artırmayacaktır” diyen Erkin, Rusya’da yaşanan durumu “Ciddi bir kriz olarak, ciddi bir kriz başlangıcı olarak” gördüğünü söyledi.

Bununla birlikte merkez bankası rezervlerinin Rusya ekonomisini birkaç yıl kurtarabileceğini söyledi.

Tuncay Turşucu: Endişe var

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu ise “Rusya’da şu anda bazı endişeler var. Petrol fiyatlarının düşmesi, Rusya’nın ekonomisi petrol üzerine kurulu olduğundan, bütçesini zorlayacağına yönelik endişe yaratıyor. Vergisel artışlar ve enflasyonun yükseleceğine dair endişeler var. Bu da rublede kayıp yaşanmasına neden oldu” dedi.
 
Bu arada petrolün sert düşmesinin tahmin edilen bir şey olmadığını söyleyen Turşucu, şöyle devam etti:  “Çok hızlı bir şekilde düştü ve hiçbirimiz bu kadar düşüneceğini tahmin etmedik. Tabii ki petrolün spekülatif düşüşü rubleyi de speküle etti ve çok ciddi değer kaybetmesine neden oldu. Gelinen noktada, Rusya faizi yüzde 10.5’ten 17’ye yükseltti. Ve üstüne üstlük bugün de bir miktar satışlar yaparak müdahale etti. Ruble, faiz artırımı ve müdahalenin ardından yatayda dengeleniyor. Faiz artışının etkisini görmek için birkaç gün beklemek lazım.”
 
Turşucu, bu yaşananların Türkiye’ye etkisini ise şöyle değerlendirdi: “Rublenin değer kaybetmesiyle, ruble üzerinden ticaret yapanları olumsuz etkileyecek. Yüzde 17’ye ulaşan faiz artırımı Rusya ekonomisini küçülmeye ve durgunluğa itebilir. Ancak bizim ihracatımızı etkileyeceğini söylemek için erken. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde Rusya’ya ihracatımız 5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde yüzde 13’lük bir düşüş yaşandı. Rusya’ya yaptığımız ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 3.8’ini oluşturuyor. Elbette yüzde 13’lük düşüş ölümcül bir durum değil ama bu 5 milyar doların yüzde 50 gibi azalması da bizim istediğimiz bir durum değil. İhracatımızın ne kadar etkileneceğini zaman gösterecek. Diğer yandan Rusya ile yine aynı dönemde 21 milyar dolarlık ithalatımız var. İhracatımızın azalmasına karşın, ithalatımız yüzde 4 yükselmiş. Rusya’dan ithalatımız, toplam ithalatımızın yüzde 11’ini oluşturuyor. Rubledeki bu kadar ciddi değer kaybı bizim Rusya ile olan ithalatımızı daha da artırabilir, ihracımızı azaltabilir. Bunun çok da pozitif değil, negatif etkisi oluyor. İthalatın artması da cari açığa direk net olarak etki yapabilir.”
fortuneturkey.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.