Ana içeriğe atla

KOBİ'LERİ UCUZ KREDİ DE KURTARAMADI, İCRA TAKİBİ ARTTI

Ağır hasar alan küçük işletmeleri ucuz krediler de kurtaramadı. Mayısta 8.577 KOBİ daha bankaların takibine düştü.

KOBİ ile ilgili görsel sonucu

Ekonomiyi canlandırmak için hükümetin aldığı tüm önlemlere rağmen küçük ölçekli şirketler can çekişiyor. Yılbaşında devreye alınan KGF ve KOSGEB kredileri KOBİ'lere cansuyu olmaya yetmedi.
Küçük kuruluşların kredi batağı daha da büyüdü. Yılbaşından bu yana reel sektördeki bozulmayı kredi genişlemesi ile aşmaya çalışan hükümetin Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kredileri yoluyla mart ve nisan aylarında bir nebze de olsa rahatlattığı KOBİ'ler mayıs ayında tekrar tökezledi.
23.8 MİLYARLIK BATIK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ödeyemedikleri kredileri nedeniyle bankalarla mahkemelik olan KOBİ sayısı 319 bin 859 seviyesindeydi. Mayıs ayı sonunda ise sadece bir ayda icralık olanlara 8 bin 577 KOBİ daha eklenince sayı 331 bin 383'e ulaştı. Toplam takipteki kredileri ise bir ayda 296 milyon lira artışla 23 milyar 804 milyon liraya ulaştı.
Bu hızlı artış faizsiz kredi desteğinin dahi esnaf ve KOBİ'lere nefes aldırmadığını ortaya koyuyor. Borcunu çeviremeyen küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde kredi batığı hızla derinleşiyor. KOSGEB'in sıfır faizli ve 50 bin liraya kadar olan desteklerinden yararlanmak için 771 bin esnafın talepte bulunduğu açıklanmıştı.
Ancak yapılan incelemeler sonucunda 460 bin firmanın desteklerden yaralanmaya hak kazandığı ve bunlardan 267 bin tanesinin kredi kullanabildiği belirtildi.
Öte yandan, Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF) arasında imzalanan 250 milyar TL'lik protokolde nisan ayı sonunda 160 milyar liralık kullanıma ulaşıldı. Toplam kefaletin yüzde 90'ı ile KOBİ'ler desteklendi. KOBİ'ler içinde de mikro ve küçük işletmelerin payı yüzde 66 oldu. Mikro işletmelere KGF kapsamında 30 milyar 356 milyon lira, küçük 39 milyar 778 milyon lira, orta büyüklükteki işletmelere ise 25 milyar 782 milyon lira kredi kullandırıldı.
100 KOBİ'den 10.3'ü İCRALIK
BDDK'nın mayıs ayı verilerine göre 3 milyon 206 bin 395 KOBİ'nin bankalara kredi borcu var. Toplam KOBİ kredisi borcu ise 477 milyar 154 milyon lira. Bu tutarın 398 milyar 504 milyon lirasını TL cinsi krediler, 78 milyar 650 milyon lirasını ise döviz cinsi krediler oluşturuyor. Buna göre, bir yılda (2016 Mayıs – 2017 Mayıs) 22 bin 293 KOBi daha yasal takibe girerken, KOBİ'lerin takipteki borç miktarı Mayıs 2016'ya göre yüzde 30.5 arttı. Veriler bankalardan kredi alan her 100 KOBİ'nin 10.3'ünün icralık olduğunu gösteriyor.

618 BİN KİŞİ TAKİBE DÜŞTÜ
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin verilerine göre kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemenlerin sayısı mayıs ayında da artmaya devam etti. Buna göre kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin oranı yılın ilk 5 ayında yüzde 2 artış gösterdi. Aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin tekilleştirilerek sayılmasıyla elde edilen veriler dikkate alındığında, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı 317 bin kişi oldu. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınanlar ise yüzde 1 azalışla 435 bin kişi oldu. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı ise yüzde 2 artışla 618 bin kişi oldu.
Mehtap Özcan Ertürk/sözcü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.