Ana içeriğe atla

DOLAR'DAKİ ARTIŞ KOÇ HOLDİNG'İ NASIL ETKİLEDİ?

2016 yılı mali sonuçlarını açıklayan Koç Holding'in net karı 3,46 milyar TL'ye ulaşırken, son çeyrekte finansman ve operasyon giderlerinde yaşanan artış dikkat çekiyor.

Levent Çakıroğlu ile ilgili görsel sonucu

Koç Holding'in 2016 yılı mali sonuçları bu sabah açıklandı. Holding, 2016 için konsolide bilançosunda 70,9 milyar TL ciro ile 3,46 milyar TL kar elde etti. Yıllık yatırım 6,2 milyar TL oldu; son 5 yıldaki yatırım miktarı 30 milyar TL'ye ulaştı.
2016'da Holding şirketlerinde istihdam da yüzde 6,4 ile yaklaşık 6 bin kişi artış gösterdi.
SON ÇEYREKTE KAR YÜZDE 22,7 AZALDI
Bilançoyu değerlendiren analistler, son çeyrekte net dönem karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,7 azaldığına dikkat çekiyor; bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 353 milyon TL olan net kar rakamı 2016 son çeyrekte 1 milyar 45 milyon TL.
Ziraat Yatırım, "Bu düşüşte kur kaynaklı finansman giderlerinde kaydedilen yükseliş ana etken olmuştur" diyor.
3,46 milyar TL'lik 2016 net kar rakamı da 2015'teki 3,56 milyar TL'nin yüzde 3 altında.  Yıllık rakamda ise 2015'teki gayrimenkul satışından gelen baz etkisine dikkat çekiliyor. İş Yatırım," Net karda yıllık bazda yaşanan düşüş geçtiğimiz yıl aynı dönemde gayrimenkul satışından kaynaklı 223 milyon TL tek seferlik kar kaydedilmiş olmasından kaynaklandı." diyor.
FİNANSMAN GİDERLERİ ARTTI
Ziraat Yatırım'ın dikkat çektiği finansal gider kalemine bakıldığında son çeyrekteki kırılma öne çıkıyor.
2015 son çeyrekte 197 milyon TL finansal gider yazan Koç Holding'te bu rakam 2016 yılı aynı döneminde 3 kata yakın artışla 565,6 milyon TL. 2016 yılı toplamında ise finansal gider 1,59 milyar TL ile önceki yıla göre yüzde 13,6 artışta.
OPERASYONEL GİDERLER MARJLARI BASKILADI
Kar marjlarında ise operasyonel giderlerdeki artışın etkisi izleniyor.
2015'te yüzde 16,57 olan brüt kar marjı 2016'da yüzde 17,36'ya yükselirken aynı dönemde yüzde 18 artışla 7,4 milyar TL olan operasyonel giderlerle FAVÖK marjı yüzde 9,25'ten yüzde 8,80'e geriliyor.
Buna bağlı olarak net kar marjında da yüzde 5,16'dan yüzde 4,91'e düşüş kaydediliyor.
ÇAKIROĞLU: EKONOMİDE LOKOMOTİF OLMAYI SÜRDÜRDÜK
"2016 yılında da ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdük." diyen Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Holding'in faaliyet gösterdiği sektörlerdeki gelişmeler için özetle şunları söyledi:
*Otomotiv üretimi ve ihracatının lokomotifi olarak çok başarılı bir yılı geride bıraktık. Tofaş, fikri ve sınai haklarına sahip olduğu Egea Projesi'nde, Sedan'ın yanı sıra Hatchback ve Station Wagon üretimine hız verdi. 2016 yılında Fiat Egea Sedan Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu. Tofaş, 2016 yılında toplam 383 bin adet ile ülkemiz otomotiv sanayinin en çok üretim yapan şirketi ve üretiminin yüzde 70'inden fazlasını ihraç ederek sektörünün ihracat lideri oldu. Ford Otosan ise 2016 yılında Türkiye'de sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motoru yeni nesil Ecotorq motorun seri üretimine başladı.
*Beyaz eşya pazarında dünyanın farklı bölgellerine yatırımlarımız devam ediyor. Arçelik, Beko ile Avrupa'da en çok satılan ikinci marka olma konumunu korudu. Pakistan'ın lider beyaz eşya şirketi Dawlance'ı bünyesine katarak uluslararası konumunu daha da güçlendirdi. Klima üretimi konusunda LG Electronics ile ortaklığını 2023'e uzattı.
*2016 yılında rafinerilerini tam kapasite çalıştıran Tüpraş, 30,3 milyon ton satış hacmi ile geçtiğimiz yıla göre toplam satışlarını yüzde 5 artırdı. Opet, istasyon yatırımlarına devam ederken, Aygaz LPG satış hacmini 2,1 milyon tonun üzerine çıkartırken, satış gelirlerini de geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 artırdı.
*Yapı Kredi 2016 yılında toplam aktiflerini 271 milyar TL'nin üzerine çıkarırken, 245 milyar TL kredi hacmiyle de ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan 3. özel banka oldu. Dijital bankacılık konusunda Avrupa'da ve ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek, göz tarama teknolojisini müşterilerine sundu. Yapı Kredi'nin son bir yılda mobil bankacılık hizmetlerini aktif olarak kullanan müşterii sayısı yüzde 62, internet bankacılığı müşteri sayısı ise yüzde 27'lik artış gösterdi.  
BusinessHT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.