Ana içeriğe atla

KOÇ'A BÜYÜK TEŞVİK

Aralıkta 7 milyar 233 milyon liralık sabit yatırım öngören 442 proje teşvik belgesine bağlandı. Aralıkta en yüksek tutarlı yatırım başvurusu Ford’dan geldi.

Ekonomi Bakanlığı, Aralık 2014’e ilişkin teşvikli yatırımları açıkladı. Aralıkta 7 milyar 233 milyon liralık sabit yatırım öngören 442 proje teşvik belgesine bağlandı. Aralıkta en yüksek tutarlı yatırım başvurusu Ford’dan geldi. Ford Otomotiv, Eskişehir’deki fabrikasına tevsi yatırımı ile 21 bin kamyon üretim kapasitesine ulaşacak. Projenin yatırım tutarı ise 331 milyon lira olarak öngörüldü. 

Teşvik belgeli yatırımlar 2014 yılının son ayında 7 milyar 233 milyon liralık seviyeye ulaştı. Bu yatırımlar çerçevesinde firmalar 1 milyar 387 milyon dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanacak ve 16 bin 844 kişilik istihdam sağlayacak. Aralıkta en yüksek tutarlı teşvik belgesi Ford Otomotiv için düzenlendi.

Şirket, Eskişehir’deki fabrikasına tevsi yatırımı yaparak yıllık 21 bin kamyon üretim kapasitesine ulaşacak ve bu yatırım için 331 milyon 362 bin liralık teşvik belgesi kullanacak. Aralıkta yonga levha üretimine yönelik de iki adet büyük hacimli yatırım başvurusu geldi. Starwood Orman Ürünleri, Bursa’da 252 milyon liralık, Yıldız Entegre Ağaç da Manisa’da 136 milyon liralık yatırımla yonga levha üretim tesisi kuracak. 

THY’ye 233 uçak alımı için teşvik 

Son dönemde filosunu geliştirme faaliyetleri yürüten Türk Hava Yolları (THY), 226 yolcu uçağı 7 de kargo uçağı yatırımı için 264 milyon 191 bin liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Aralıkta 100 milyon lira ve üzerinde yatırım teşvik belgesine bağlanan diğer yatırımlara ilişkin bilgiler ise şöyle: APM Liman Hizmetleri İzmir’de liman yatırımı için 251milyon 616 bin liralık teşvik belgesi aldı.



Dowaksa Kompozit’e Yalova’da karbon elyaf üretimi için 247.5 milyon liralık yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Sanset Gıda, Kırklareli’nde çikolata ve fıstık ezme üretim tesisi kurmak için 222 milyon 500 bin liralık, Türk Pirelli Kocaeli’nde lastik üretimi için 167 milyon 245 bin liralık, Aires Elektrik Üretim, Kırklareli’nde RES yatırımı için 183 milyon 489 bin liralık teşvik belgesi aldı. 

İstanbul’a hastane, Antalya’ya otel 

Acıbadem Sağlık’a İstanbul’da hastane yatırımı için 147 milyon liralık, Türksat’a uydu yatırımı için 140 milyon liralık, kablo TV yatırımı için de 118 milyon liralık yatırım teşvik belgesi verildi. İçdaş Çanakkale’de RES yatırımı için 144 milyon liralık, Şirikçioğlu Mensucat Kahramanmaraş’ta pamuk ipliği tesisi için 107 milyon 218 bin dolarlık ve Eko Turizm de Antalya’da 5 yıldızlı otel yatırımı için 105 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı.
Hüseyin Gökçe/Hürriyet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.