Ana içeriğe atla

İŞTE ENKA HOLDİNG'İN ROTASI

Yurt dışında yaptığı inşaat projeleri,kurduğu enerji santralleri ve petrol tesisleri ile adından sıkça söz ettiren Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, genç girişimcilere ilerde iyi bir lider olmanın yollarını açıkladı.


Üniversiteli gençlerle işadamları arasında köprü kurmayı hedefleyen Yenibirlider Derneği, Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara ile buluştu. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Tara, “Enerji santralları veya petrol tesislerinin mühendisliği konusunda çok daha ileriye gideceğiz” dedi.
 GENÇLERLE liderler arasında köprü kurmayı hedefleyen Yenibirlider Derneği, iş dünyasının yıldızlarıyla konuştu. 120 bin üniversite öğrencisinin sorularını Türkiye’nin önde gelen işadamlarına yönelten Yenibirlider Derneği, Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara ile buluştu. Genç girişimcilere tavsilerede bulunan Tara, şirketin yeni hedeflerini de açıkladı. Tara, “Enerji santralları veya petrol tesislerinin mühendisliği konusunda çok daha ileriye gitmeliyiz” dedi. Tara, öğrencilerin sorularına şu cevapları verdi:
BİR KAÇ YABANCI DİL
- Enka Grubu olarak girişimciliği teşvik etmek adına ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
-  Enka grubu olarak üç okulumuz var. Bu okullarda eğitimin esası, bireylerin kendilerini özgürce geliştirmeleri, kabiliyetleri olan alanları keşfedip, bu alanlara yönelmeleridir. Gençlerin girişimci olmaları için herşeyden önce iyi bir eğitim almaları, bir ya da bir kaç yabancı dili iyi bilmeleri gerekiyor. Bunların yanısıra tavsiye edebileceğim, kendilerine güvenmeleri ve vizyonlarını genişletimeleri.
- Gençlerin hangi sektörlere odaklanmalarını tavsiye edersiniz?
-  Öncelikle bilişim teknolojileri gibi çağımızın sektörlerine odaklanmalarını ve bunları en iyi şekilde takip ederek bu alanda faaliyet göstermelerini tavsiye ederim. Gençlerin inşaat alanında yurtdışında başarılı olabileceklerini düşünüyorum.

GEMİLERİ YAKMAK LAZIM
- Türk gençlerinin yurtdışında başarılı olmaları için ortam ve şartlar uygun mu?
-  Şartlar onları zaman zaman zorlasa da yurtdışında rekabetin daha az olduğunu düşünüyorum. İngilizcelerinin yanısıra çalıştıkları ülkenin dilini bilmeleri hayatlarını kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak, gençlerimiz gittikleri ülkelerin olası zorlu yaşam koşullarına göğüs gerebildiklerinde, bir anlamda bütün gemilerini yakıp uzakta yaşamayı kararlı bir şekilde göze aldıklarında çok başarılı olacaklardır.
- Sinan Tara’nın liderlik sırları nedir?
-  Liderlik sırlarının en başında herhalde çok çalışmak geliyor. Babam Şarık Tara’dan aldığım en büyük liderlik öğretisi de çok çalışarak bana ve şirkette çalışan tüm arkadaşlarıma örnek olmasıdır.
YENİ MÜHENDİSLİKLER
- Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Enka Grubu’nun gelecek projeksiyonu nasıl?
-  İnşaat muhendisliği, mimarlik gibi konularda zaten çok kuvvetli bir altyapımız var ancak Enka’nın, örneğin enerji santrallarının veya petrol tesislerinin mühendisliği konusunda çok daha ileriye gitmesi gerektiğine inanıyorum. Bu konularda yatırımlar yapıyor ve çok zaman harcıyoruz. Gençler bu konularla ilgileniyorlarsa gerek icraaci olarak gerek projeci olarak kendileri için çok önemli fırsatlar bulunduğunu bilmelidirler.
- Bir gencin hangi özellikleri sizi çok etkiler?
-  Elbette beni de karşılaştığım gençlerin girişken ve sempatik olmaları, güzel konuşmaları, iyi bir eğitime sahip olmaları, yabancı dil biliyor olmaları çok etkiler. Benim için en iyi değerlendirme zamandır ve zaman içinde başarılı olanlar, sadece benim tarafımdan değil bütün iş arkadaşları tarafından da sayılıp sevilen insanlardır.

Kârlılık makinanın yakıtı gibidir

- SİNAN Tara, “Hayatta para sizin için nelerin ölçüsüdür” sorusuna şu cevabı verdi:
- Şirket yönünden paraya daha cok kârlılık olarak bakıyorum. İş hayatında yönettiğiniz kurumun hedeflediğiniz başarıya ulaşması ancak kârlılıkla olur, işlerin kârlı bir şekilde yürütülmesi sizin idealinizdeki şirketi yaratmanızın bir amacıdır. Kârlılık aynı anlamda çalışan kocaman bir makinanin yakıtı gibidir. Makine çok muhteşem olsa bile kârlılık olmadığı zaman o makineyi yürütecek yakıtı da uzun vadede bulmanız mümkün değildir.

Akademisyen olabilirdim

- SİNAN Tara, “Tara, ailesinden gelmeseydiniz yine bu kadar başarılı ve varlıklı olabilir miydiniz?” sorusunu şöyle cevapladı:
- Tara ailesinden gelmeseydim yine bu kadar başarılı olabilirdim ancak, herşeyden önce şimdiki gibi işadamı olup olmayacağımı bilemeyeceğim için, ne kadar varlıklı olabileceğim konusunda birşey söylemem çok zor. Belki bir akademisyen veya araştırmacı olabilirdim. İş hayatına yeni giren gençlere öncelikle güvenilir ve istikrarlı olmalarını tavsiye ediyorum.
Hürriyet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.