Ana içeriğe atla

MİGROS'UN PERFORMANSINA KUR DARBESİ

2015 yılında da 370,5 milyon lira zarar açıklayan Migros geçen yılın tamamı için 292,97 milyon lira zarar kaydetti.

İlgili resim

Migros, kur giderlerindeki artışın etkisiyle 2016 için beklentilerin üzerinde zarar açıklarken, analistler güçlü faaliyet performansının kur etkisiyle arka planda kaldığını söyledi.
KAP'a yapılan açıklamaya göre, 2015 yılında da 370,5 milyon lira zarar açıklayan Migros geçen yılın tamamı için 292,97 milyon lira zarar kaydetti.
Şirketin satış gelirleri ise bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 11,06 milyar lira oldu.
Ata Yatırım analisti Cemal Demirtaş kur kaybına rağmen faaliyet sonuçlarının "cesaret verici" olduğunu söyledi.
Migros'un büyüme stratejisinin işe yaradığını söyleyen Demirtaş, "Kipa satın alması d 2017 itibariyle başlamak üzere özellikle 2018-2019'da kademeli olarak güçlü sinerji yaratabilir" dedi.
Demirtaş Türk lirasındaki baskının faaliyetlerde görülen kaydadeğer iyileşmeyi "gölgelediğini" belirtti.
Nielsen verilerine göre 2016 yılında pazar payını 60 baz puan artırarak yüzde 14,4'e çıkaran kurum yıl boyunca 195 yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını 1.605'e çıkardı.
ARTAN GİDERLER
Ziraat Yatırım analistlerine göre de, şirketin zarar etmesindeki ana etken yüksek finansman giderleri oldu.
Dördüncü çeyrekte finansman tarafında 271,6 milyon lira gider kaydeden Migros'un vergi öncesi zararı 205,3 milyon lira oldu 30,7 milyon lira vergi gideri yazan şirketin ana ortaklık zararı 236 milyon liraya yükselerek olumsuz bir görüntü çizdi.
Böylece dördüncü çeyrek zararı da 236 milyon lira oldu.
DÖVİZ BORCU YÜKÜ
Migros'un finansal olarak en büyük risklerinden birinin de yüksek döviz borcu olduğu belirtiliyor. Özellikle euro cinsinden borçları nedeniyle Migros Türk lirasındaki düşüşe karşı en hassas şirketlerden biri.
KAP verilerine göre, şirketin dördüncü çeyrekte net döviz pozisyonu bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 azalarak 639 milyon euro oldu.
2016 sonunda 3,71 olan euro/TL bugün ise 4 seviyelerinde. Bu kapsamda Ata Yatırım'ın hesaplamalarına göre şirketin birinci çeyrekte de 188 milyon lira kur zararı yazması beklenebilir.
Ancak refinansman yoluyla euro borcunun vadesini 8 yıla uzatan şirketin kısa vadede nakit sıkıntısı yaşaması beklenmiyor.
2017 BEKLENTİLERİ
Migros dün KAP'a açıkladığı geleceğe dönük değerlendirmelerde ise 2017 yılında Kipa'nın 10 aylık konsolide sonuçlarını içerecek şekilde konsolide satışlarda 2016'ya göre yüzde 30-35 büyümeyi hedefliyor.
Bu yıl içinde 120-150 yeni mağaza açılmayı planlayan Migros, Yine Kipa'nın 10 aylık konsolide sonuçlarını içerecek şekilde konsolide VAFÖK marjının ise yüzde 5–5,5 olmasının beklendiğini bildirdi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.