Ana içeriğe atla

İŞ DÜNYASI RUSYA KRİZİNİ AŞMANIN YOLUNU BULDU


Türk markaları, mallarının Rusya gümrüklerinde takılmasını veya geri gönderilmesini önlemek için yeni çözümler geliştiriyor. Markalar; Kazakistan, Sırbistan ve Romanya gibi Rusya ile serbest ticaret anlaşmaları olan ülkeler üzerinden Rusya’ya girme yolunu zorluyor


Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik iki tarafın da ticaret hayatını olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında Ocak ayında sert düşüş görüldü. Rusya’ya yapılan ihracat uçak krizi sonrası yaptırımların etkisinin net şekilde görülebileceği ilk dönem olan Ocak 2016’da 110 milyon dolara geriledi. Ocak 2015’te Rusya’ya ihracat 313.3 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
 
Farklı etiket önerisi
 
İhracattaki düşüşün yanı sıra Türk markalarının ülkeye gönderdiği ürünler konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Ürünler geri gönderiliyor, gönderilmeyenler ise mümkün olduğunca geç işleme alınıyor. 
 
LC Waikiki, Koton, Colins gibi büyük markaların malları geri gönderilmiyor ancak gümrükten geçme süreleri eskiden 1 haftayı bulmazken şimdi 3 haftayı geçiyor.
 
Markaların çoğu ise bu kadar şanslı değil. Rus alıcılardan, “Türk malını alamıyoruz. Gidin başka ülke üzerinden ambalaj ve etiket değişikliği yapın, yeniden ürün alalım” teklifi olunca Türk markaları bu ihtimali değerlendirmeye başladı.
 
Birçok marka Kazakistan, Sırbistan ve Romanya gibi Rusya ile serbest ticaret anlaşmaları olan ülkeler üzerinden Rusya’ya sorunsuz girme yolunu araştırmaya başladı.
 
Türk markalarının sahipleri, bu gelişmeyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
 
Herkes araştırıyor
 
“Rusya, Türk markaları için genellikle en iyi pazarların başında geliyor. Kimse bu pazardaki varlığını kaybetmek istemiyor. Dolayısıyla serbest ticaret anlaşması olan ülkelerde üretim ve ihracat imkanlarını hepimiz araştırıyoruz. Sırbistan’da yüzde 50’den fazla işlenmiş bir ürün, Sırbistan’dan Rusya’ya gümrük vergisi olmadan ihraç edilebiliyor. Bu fırsatları değerlendirip değerlendiremeyeceğimizi, yasal yaptırımları inceliyoruz. Yoksa ciddi sıkıntılar yaşanacak. Üretim ve istihdam da olumsuz etkilenecek.”
 
Rusya 20’nci sıraya geriledi
 
Geçen yıl Türkiye, Rusya’ya 3.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Rusya, Türkiye’nin 9’uncu büyük pazarı olmuştu. Ocak ayıyla birlikte Rusya, Yunanistan’ın bile gerisine düşerek 20’nci sıraya geriledi.

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) Rusya krizinin olası ekonomik sonuçlarına ilişkin yayınlanan raporda, “Mal ticareti, enerji, turizm, inşaat, konut, yabancı sermaye girişleri dışında; deri, tekstil, otomotiv, gıda gibi sektörlerle taşımacılık, seyahat endüstrileri, istihdam ve vergi gelirleri üzerinde de olumsuz etkileri dikkate alındığında Rusya krizinin kötü senaryoda GSYH ödemeler dengesi ve yabancı sermaye girişi üzerindeki toplam olumsuz etkisinin yıllık 11 milyar dolardan fazla oluşması bekleniyor” denildi.
Necla Dalan/Vatan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.