Ana içeriğe atla

MOODY'S:TÜRK BANKALARI DÖVİZE BAĞIMLI

Moody's, Türk bankalarının dövize aşırı bağımlılıklarının ve dış finansman temininin pahalılanmasının kredi büyümesini yavaşlatabileceğini belirtti.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının dış finansmana aşırı bağımlılıklarının ve dış finansman temininin pahalılanmasının 2015-2016 döneminde kredi büyümesini yavaşlatabileceğini bildirdi. 

"Dış Fonlamaya Yüksek Bağımlılık Kredi Büyümesi İçin Ciddi Bir Risk"başlığıyla rapor yayınlayan Moody's, "Türk bankalarının kredilerinde geçtiğimiz 5 yıldaki hızlı büyüme, büyük ölçüde döviz cinsinden fon girişiyle fonlandı, yurtiçi mevduatlar kredi büyümesini yakalayamadı"değerlendirmesinde bulundu. 
   
Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Kredi Yetkilisi Iraklı Pipia tarafından hazırlanan raporda, yabancı yatırımcı güveninin azalmasının bankaların fonlamaya ulaşımını zorlaştırdığını ve karlılığın hali hazırda aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğu ortamda yüksek risk primleriyle karşı karşıya kalındığını vurguladı. 
     
Bunun sonucu olarak Türk bankalarının kredi verme oranlarının düşürmeye karar verebileceklerini belirten Moody's, oranın yılın ilk 6 ayında yüzde 11 olan mevduat büyümesi oranına veya altına gelebileceğini ifade etti. Moody's 2010 yılından bu yana yıllık kredi büyüme oranının yüzde 25 olduğunu hatırlatırken, geçen yıl yurtiçi tasarruflarda büyümenin yüzde 16 olduğuna da dikkat çekti. 
     
Moody's verilerin Türk bankalarının sermaye piyasası borçlanmalarının 2015'in ilk yarısında iki kattan fala artarak 152 milyar dolar olduğunu belirtirken, bu oranın 2010 sonunda 66 milyar dolar seviyesinde olduğunu da hatırlattı. Türk bankaları tarafından veriler kredilerin ise aynı dönemde 356 milyar dolardan 540 milyar dolara çıktığı vurgulandı. 
   
 Döviz cinsinden fonlamanın büyük kısmının kısa vadeli olduğunu ifade eden Moody's bunun yüksek refinansman maliyetleri sonucunu doğurabileceğini belirtirken, bankaların 2016 sonuna kadar vadesi gelecek toplam döviz yükümllü yüklerinin tamamını karşılamaya yetecek likit varlıkları olduğunu savundu. 
     
Moody's raporunda dışarıdan fon temininin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için gelecek 12-18 aylık dönemde ABD'de faiz artırımının yol açacağı zayıf uluslararası fon akışına bağlı olarak nadir bulunan bir şey haline gelebileceğini vurguladı. 
     
Yurtiçi ve bölgesel faktörlerinde yatırımcı güveni üzerinde baskı yarattığını belirten Moody's, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin büyük olasılıkla bastırılmış kalmaya devam edeceğini ifade etti. Moody's Türkiye için 2015 büyüme tahmininin yüzde 3 olduğunu hatırlattı. Türk Lirası'nın yıl başından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 23değer kaybettiğine işaret eden Moody's buna neden olarak seçimlerin tekrarının yarattığı belirsiz politik ortamı, artan jeopolitik gerilimleri ve Fed'in yapması beklenen faiz artırımı gösterdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZORLU PLAZA HASTANE Mİ OLACAK?

Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Buranın da hastane olacağı epeydir konuşuluyordu. Zorlu Holding’in temeli tekstil sektörüne dayanır. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önde gelen ev tekstili üreticileri arasında bulunan Zorlu, Vestel’i satın aldıktan sonra beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektöründe de dünyada isminden söz ettirmeye başladı. Yeni sektörlere yatırımdan geri durmayan Zorlu Holding bugün madencilikten savunma sanayine, gayrimenkulden enerjiye birçok alanda faaliyet gösteriyor. Zorlu Holding’in ve holdinge bağlı şirketlerin yönetim merkezi uzun süre Avcılar’daki Zorlu Plaza oldu. Ancak şirket bu plazadaki tüm birimlerini Levent’te, Büyükdere Caddesi üzerinde yeni inşa ettiği Levent 199 isimli gökdelenine taşıdı. Zorlu Plaza binası ise geçen mayıs ayından bu yana boş durumda. Plaza’nın sadece alt katında Zorlu Tekstil’e ait depo bulunuyor. Zorlu Holding’in bu binadan taşınacağı ve buranın da ha

RÖNESANS HOILDİNG MİLYON DOLARLIK İŞLERİ KİME BIRAKTI?

12 Milyar TL aktif büyüklüğe ulaşan Rönesans Grubu’nun Başkanı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Rönesans Grubu’nu Türkiye kamuoyu ağırlıklı olarak AVM yatırımlarıyla tanısa da grubun asıl işi müteahhitlik. Grubun lokomotif şirketi Rönesans İnşaat. Halen 13 ülkede 35 bin çalışanı olan Rönesans Grubu’nun 23 bin çalışanının Rusya’da olduğu biliniyor. 21 yılda hızla büyüyen Rönesans Grubu, bugün 12 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. 2012 yılına göre aktif büyüklüğünü 2013’te yüzde 67, cirosunu yüzde 76 artıran Rönesans, dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması içinde 64’üncü sırada yer alıyor. Müteahhitlik ile işe başlayan grup, enerji, perakende ve sağlık sektörüne de yatırım yapıyor. Grubun büyük ortağı Erman Ilıcak, iş hayatındaki yeni fırsatları kovalarken, günlük icradan çekilme kararı aldı. Aslında genellikle 70-80 yaşının üstündeki patronların verdiği bu kararı Ilıcak, 47 yaşında aldı. Bu yılbaşında yapılan bir

ESAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ ADANALI ERHAN KAMIŞLI İSTANBUL'DA YER ARIYOR..

1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.. Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi. Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da.  Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk.